МајданАрт 2001 - 2003

МајданАрт 2001 - 2003

Изложба накита учесника Интернационалног симпозијума златарства у Мајданпеку

22. април - 12. мај 2004.

МУЗЕЈ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ, у сарадњи са Модним студиом CLICK,
у оквиру Београдске недеље моде (Fashion Week)
представља тематски програм посвећен савременом дизајну накита 

Координатор програма: Ирена Шентевска

Међународни симпозијум златарства МајданАрт , одржава се већ три године у Мајданпеку, у највећем индустријском комплексу посвећеном дизајну и технологији обраде племенитих метала у овом делу Европе.

Покретање оваквог пројекта у Мајданпеку оправдано су очекивали сви љубитељи уметнички обликованог накита: због несумњивог креативног потенцијала у овом домену, али и због услова високих технолошких, материјалних и организационих могућности Златаре Мајданпек.

МајданАрт се одвија у сарадњи Златаре Мајданпек, Музеја примењене уметности и Факултета примењене уметности у Београду, Центра за културу Мајданпек, НВО Удружење за Мајданпек и Института за бакар – Бор, а под покровитељством је Министарства културе и Министарства за науку, технологије и развој Републике Србије. По четврти пут ће се одржати од 13. до 25. септембра 2004.

Изложба у Музеју примењене уметности у Београду представља избор радова досадашњих учесника МајданАрта из Француске, Пољске, Израела, Бугарске, Румуније, Македоније, Словеније и Србије и Црне Горе.

 

О сарадњи између Музеја примењене уметности и Fashion Weekа, у организацији Модног студијаCLICK, најбоље говори изјава Иванке Зорић, директора МПУ.

 

‘У један од најинтереснатнијих феномена савремене примењене уметности спада мода. Стога не чуди што је на велика врата ушла у све значајне светске музеје. Музеј примењене уметности, као установа која прати савремени модни дизајн, сасвим природно има потребу да сарађује са свима онима који учествују у креирању савремене модне сцене код нас. Музеј ће се постепено укључивати у програмеFashion Weeka дајући за почетак подршку овој манифестацији тако што део програма прихвата у свом простору, али у тежњи да временом креира сопствени програм који ће допринети афирмацији београдске модне сцене, а уједно имати и одређену едукативну поруку.’