МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ БАРИЛЛИ

МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ БАРИЛЛИ

ИЗЛОЖБА НАУЧНИ СКУП ПРОМОЦИЈА КЊИГА Еx Пост и Про Футуро

25. фебруар - 15. март 2010.

Координатор изложбе: Мр Милица Цукић, виши кустос, шеф уметничког одељења, Одсек за односе с јавношћу
Прошла година протекла је у обележавању стогодишњице од рођења Милене Павловић Барили. Интересовање за ову уметницу не јењава о чему сведочи и програм који су реализовали Универзитет уметности у Београду, Факултет примењених уметности у Београду, ХЕСПЕРИАеду – Београд и Музеј примењене уметности из Београда, а који се састоји од три догађаја које желимо да најавимо:

1. Изложба

„Одраз – Нова значења Милене Павловић Барилли“

25. фебруар – 15. март 2010. Музеј примењене уметности

Свечано отварање: четвртак, 25. фебруар у 18 часова

Изложбу отварају:

Небојша Брадић, министар културе Републике Србије
Љиљана Мркић, ректорка Универзитета уметности у Београду
Аделе Маззола, књижевница
Стихове Милене Павловић Барилли читаће глумица Даница Ристовски

Уметнички и животни номадизам представљали су кредо Милене Павловић Барили. Због тога је изложба „Одраз – Нова значења Милене Павловић Барили“ и замишљена као Миленино путовање, а кофери на поставци асоцирају на све градове и земље кроз које је пролазила. Милена се кретала читавог живота: школовање у Минхену, студијска путовања по Шпанији, боравак и излагање у Енглеској, живот и рад у Француској и САД, где се трагично и завршио Миленин живот. Ту су наравно и мајчина земља Србија и родни Пожаревац, као и очева домовина Италија и раскошни Рим.

Мода, сценски костим, графички дизајн у последњим годинама стваралаштва Милене Павловић Барилли, уочи и за време Другог светског рата, били су водећа нит на путу трагања за сопственим идентитетом и светом у коме је живела. Она је изразито осећајна уметница, даровита, маштовита и занатски вична, тако да оправдано буди велики интерес за свој рад. Магични систем у Миленином делу и данас је изразито признат и присутан у креативном коду младих уметника из Србије, о чему сведочи ова изложба.

Концепт изложбе осмислили су професори Факултета примењених уметности у Београду Љиљана Петровић, сценски костим, Ингрид Хуљев, савремено одевање и Зоран Блажина, графички дизајн. На изложби ће бити представљене инсталације, костими, фотографије и графички дизајн одабраних студената ових одсека ФПУ. Атмосфери изложбе допринеће и радови Драгане Вучетић, костимографа из Њујорка, присутни мириси, као и аудио снимци Миленине поезије.

2. Међународни научни скуп

„Милена Павловић Барилли у фокусу различитих уметности – Нови плурализам значења“

9. и 10. март 2010. Музеј примењене уметности

Под покровитељством Министарства културе Републике Србије, организатори су: Филозофски факултет у Београду, Фондација Милене Павловић Барилли, Пожаревац, ХЕСПЕРИАеду, Београд и Музеј примењене уметности, Београд

Овај научни скуп одржава се непосредно након обележеног јубилеја стогодишњице рођења знамените српско-италијанске уметнице Милене Павловић Барилли. Он има за циљ да укаже како на разноврсност жанровског и медијског опуса ове уметнице, тако и на разноврсност његових интерпретација. Стога се у центру пажње скупа налазе до данас мање изучаване Миленине делатности које излазе из домена најужег поља тзв. „високе“ уметности, а које указују на њено стваралаштво у пољима примењене уметности, дизајна и моде и у њену уметност увезују елементе и упливе популарне и масовне културе, попут филма двадесетих година 20. века, модне фотографије часописа као што су Вогуе, Хаарпер’с Базар и сл.

Скуп ће осветлити важне моменте културолошког и историјског контекста двадесетих, тридесетих година 20. века, у коме делује Милена Павловић Барилли, као и њену поезију. Посебан панел биће посвећен представљању Фондације (Легата) Милене Павловић Барилли из Пожаревца, те моделима савремених излагачких пракси легата.

На скупу ће учествовати еминентни стручњаци са универзитета у Паризу, Болоњи, Вроцлаву, Београду, Крагујевцу, Новом Саду као и из Музеја примењене уметности и Фондације Милене Павловић Барилли из Пожаревца (проф. др Лидија Мереник, проф.др Никола Самарџић, др Симона Чупић, др Ненад Радић, мр Бојана Поповић, др Снежана Крагуљ, Ингрид Хуљев, др Елиза Тозибранди, мр Добрила Денегри, мр Љиљана Петровић, мр Никол Марјановић, проф.др Ирина Суботић, Аделе Маззола, проф.др Љиљана Пешикан Љуштановић, Давиде Барили и други).

3. Поводом отварања скупа биће одржана и промоција ауторских монографија

Ex Post i Pro Futuro

посвећених опусу Милене Павловић Барилли, у издању куће ХЕСПЕРИАеду.

9. март 2010. Музеј примењене уметности

Учествоваће ауторке Лидија Мереник, Ирина Суботић, Магдалена Кох, Аделе Маззола и Зорица Стабловић Булајић, главни уредник и директор ХЕСПЕРИАеду.