MILENA PAVLOVIĆ BARILLI

MILENA PAVLOVIĆ BARILLI

IZLOŽBA NAUČNI SKUP PROMOCIJA KNJIGA Ex Post i Pro Futuro

25. februar - 15. mart 2010.

Koordinator izložbe: Mr Milica Cukić, viši kustos, šef umetničkog odeljenja, Odsek za odnose s javnošću
Prošla godina protekla je u obeležavanju stogodišnjice od rođenja Milene Pavlović Barili. Interesovanje za ovu umetnicu ne jenjava o čemu svedoči i program koji su realizovali Univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, HESPERIAedu – Beograd i Muzej primenjene umetnosti iz Beograda, a koji se sastoji od tri događaja koje želimo da najavimo:

1. Izložba

„Odraz – Nova značenja Milene Pavlović Barilli“

25. februar – 15. mart 2010. Muzej primenjene umetnosti

Svečano otvaranje: četvrtak, 25. februar u 18 časova

Izložbu otvaraju:

Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije
Ljiljana Mrkić, rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu
Adele Mazzola, književnica
Stihove Milene Pavlović Barilli čitaće glumica Danica Ristovski

Umetnički i životni nomadizam predstavljali su kredo Milene Pavlović Barili. Zbog toga je izložba „Odraz – Nova značenja Milene Pavlović Barili“ i zamišljena kao Milenino putovanje, a koferi na postavci asociraju na sve gradove i zemlje kroz koje je prolazila. Milena se kretala čitavog života: školovanje u Minhenu, studijska putovanja po Španiji, boravak i izlaganje u Engleskoj, život i rad u Francuskoj i SAD, gde se tragično i završio Milenin život. Tu su naravno i majčina zemlja Srbija i rodni Požarevac, kao i očeva domovina Italija i raskošni Rim.

Moda, scenski kostim, grafički dizajn u poslednjim godinama stvaralaštva Milene Pavlović Barilli, uoči i za vreme Drugog svetskog rata, bili su vodeća nit na putu traganja za sopstvenim identitetom i svetom u kome je živela. Ona je izrazito osećajna umetnica, darovita, maštovita i zanatski vična, tako da opravdano budi veliki interes za svoj rad. Magični sistem u Mileninom delu i danas je izrazito priznat i prisutan u kreativnom kodu mladih umetnika iz Srbije, o čemu svedoči ova izložba.

Koncept izložbe osmislili su profesori Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Ljiljana Petrović, scenski kostim, Ingrid Huljev, savremeno odevanje i Zoran Blažina, grafički dizajn. Na izložbi će biti predstavljene instalacije, kostimi, fotografije i grafički dizajn odabranih studenata ovih odseka FPU. Atmosferi izložbe doprineće i radovi Dragane Vučetić, kostimografa iz Njujorka, prisutni mirisi, kao i audio snimci Milenine poezije.

2. Međunarodni naučni skup

„Milena Pavlović Barilli u fokusu različitih umetnosti – Novi pluralizam značenja“

9. i 10. mart 2010. Muzej primenjene umetnosti

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, organizatori su: Filozofski fakultet u Beogradu, Fondacija Milene Pavlović Barilli, Požarevac, HESPERIAedu, Beograd i Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Ovaj naučni skup održava se neposredno nakon obeleženog jubileja stogodišnjice rođenja znamenite srpsko-italijanske umetnice Milene Pavlović Barilli. On ima za cilj da ukaže kako na raznovrsnost žanrovskog i medijskog opusa ove umetnice, tako i na raznovrsnost njegovih interpretacija. Stoga se u centru pažnje skupa nalaze do danas manje izučavane Milenine delatnosti koje izlaze iz domena najužeg polja tzv. „visoke“ umetnosti, a koje ukazuju na njeno stvaralaštvo u poljima primenjene umetnosti, dizajna i mode i u njenu umetnost uvezuju elemente i uplive popularne i masovne kulture, poput filma dvadesetih godina 20. veka, modne fotografije časopisa kao što su Vogue, Haarper’s Bazar i sl.

Skup će osvetliti važne momente kulturološkog i istorijskog konteksta dvadesetih, tridesetih godina 20. veka, u kome deluje Milena Pavlović Barilli, kao i njenu poeziju. Poseban panel biće posvećen predstavljanju Fondacije (Legata) Milene Pavlović Barilli iz Požarevca, te modelima savremenih izlagačkih praksi legata.

Na skupu će učestvovati eminentni stručnjaci sa univerziteta u Parizu, Bolonji, Vroclavu, Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu kao i iz Muzeja primenjene umetnosti i Fondacije Milene Pavlović Barilli iz Požarevca (prof. dr Lidija Merenik, prof.dr Nikola Samardžić, dr Simona Čupić, dr Nenad Radić, mr Bojana Popović, dr Snežana Kragulj, Ingrid Huljev, dr Eliza Tozibrandi, mr Dobrila Denegri, mr Ljiljana Petrović, mr Nikol Marjanović, prof.dr Irina Subotić, Adele Mazzola, prof.dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Davide Barili i drugi).

3. Povodom otvaranja skupa biće održana i promocija autorskih monografija

Ex Post i Pro Futuro

posvećenih opusu Milene Pavlović Barilli, u izdanju kuće HESPERIAedu.

9. mart 2010. Muzej primenjene umetnosti

Učestvovaće autorke Lidija Merenik, Irina Subotić, Magdalena Koh, Adele Mazzola i Zorica Stablović Bulajić, glavni urednik i direktor HESPERIAedu.