Moda u modernoj Srbiji

Moda u modernoj Srbiji

Moda u Srbiji u XIX i početkom XX veka iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

06. novembar 2019. - 31. januar 2020.

Moda u modernoj Srbiji - Moda u Srbiji u XIX i početkom XX veka iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

Svečano otvaranje: sreda, 6. novembar 2019. godine u 19 h

Kustos izložbe: Draginja Maskareli, viši kustos MPU

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

U 2019. godini, proslava Dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 6. novembra, proteći će u znaku mode. Tim povodom biće otvorena izložba Moda u modernoj Srbiji, čiji je kustos Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti. Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz XIX i s početka XX veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Tokom XIX veka, u Srbiji su se odigrale velike promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi. Ustanci protiv viševekovne osmanske vlasti, podignuti 1804. i 1815. godine, doveli su do donošenja dva sultanova hatišerifa, 1830. i 1831. godine, i stvaranja autonomne Kneževine Srbije, kao i do konačnog sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. i proglašenja Kraljevine 1882. godine. Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje, pratila je izgradnja novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanje kulturnih modela građanske Evrope.

Moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije. Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma XIX veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini. Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima. Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana. Materijal predstavljen na izložbi Moda u modernoj Srbiji svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji XIX veka.

Postavku izložbe Moda u modernoj Srbiji dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje Arachne i konzervatori Muzeja primenjene umetnosti Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić. Draginja Maskareli je takođe autor kataloga izložbe, koji je dizajnirao Dušan Tkačenko. Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović.

U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, biće prezentovane modne vinjete kreatorke Valentine Obradović. Odeću i obuću iz modne linije Love by Valentina upotpuniće vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit ELM Jewelry Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović. Vinjete će prikazati manekenke iz modnih studija Click i Silver Fashion.

Tokom izložbe u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan bogat prateći program. Svake srede u 17:30 h, u okviru ciklusa Predavanja sredom, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u XIX i početkom XX veka, dok će svakog petka u 17:30 h, u okviru ciklusa Vođenja petkom, svoje utiske o izložbi sa posetiocima deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta i dr.

Deo pratećeg programa izložbe je i virtuelna izložba Dobrila Stojanović: četiri decenije stručnog i naučnog rada u oblasti tekstila i mode, čiji je autor viši bibliotekar Andrijana Ristić. Izložba će biti postavljena u Digitalnoj biblioteci Muzeja primenjene umetnosti sa idejom da omogući otvoren pristup rezultatima bogate kustoske karijere Dobrile Stojanović (1925–2018), prvog kustosa muzejske Zbirke tekstila i kostima, koji je postavio temelje muzealizacije mode u Srbiji.

Prijatelji proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti i izložbe Moda u modernoj Srbiji su kompanija Albo i modna linija Love by Valentina.


Kompanija Albo je lider na polju lične zaštitne opreme. Kao i moda, zaštitna oprema se menjala kroz vreme. Nekada je njena jedina svrha bila da pruži zaštitu korisniku, kao što je odeća u početku trebalo samo da štiti od vremenskih uslova i okruženja. Danas je zaštitna oprema u mnogo čemu nalik modnoj odeći, a korisniku, uz zaštitu, pruža udobnost i moderan dizajn. Na taj način kompanija Albo prati modu koja u modernom vremenu čini značajan deo identiteta pojedinca.


Valentina Obradović, modni kreator: „Love je modna priča nastala čistim srcem i jednom lepom promišlju… Ovom linijom nastojim da sačuvam vrednosti koje je moda imala nekada, a pomalo zaboravila u brzom vremenu u kome živimo. Idejom da sve(t) obučem u Love, pokušavam da od ulica napravim galerije i time umetnost izvedem iz samih galerija, kako bi se moda vratila „u pamet“, pamet „u modu“, a posetioci u galerije. Izazov je savremenim kostimom stati „rame uz rame“ sa kostimima epoha iza nas. Izazov i čast. I velika odgovornost. Nadam se da smo u tom sjedinjavanju uspeli“.

Izbor radova

Haljina, venčana

Kraljevina Srbija, Beograd, 1911.
Krojački salon Berte Alkalaj
Nosila Danica Paligorić u Nišu 1911. godine.

Haljina

Francuska, Pariz, 1909.
Modna kuća Redfern (Redfern)
Nosila Elena Ristić u Parizu 1909. godine.

Haljina

Kneževina Srbija, oko 1870.

Haljina, bindali

Osmansko carstvo, Istanbul, kraj XIX veka

Kapa – tepeluk

Kneževina / Kraljevina Srbija, druga polovina XIX veka

Suncobran

oko 1895.

Pojas – silav

Osmansko carstvo, početak XIX veka
Iz porodice Arsenija Lome, učesnika Prvog i Drugog srpskog ustanka i vojvode kačerskog.

Prsluk – džemadan

Kneževina Srbija, Beograd, sredina XIX veka
Iz zbirke Ljube Ivanovića; nošen u Beogradu.

Redengot

kraj XIX veka
oznaka: I. CVETKO / U / ZAGREBU

Kneginja Ljubica Obrenović

Anastas Jovanović, 1851.

Stevan Knićanin

Anastas Jovanović, 1849.

Portret para s decom

Petar Đ. Jovanović, Negotin, oko 1890.

Portret Zore i Zorke Herstig

Milan Jovanović, Beograd, 1903–1906.

Portret arhitekte Konstantina Jovanovića

Anastas Stojanović, Beograd, oko 1875.

Modna ilustracija

Die Modenwelt, Berlin, 12. maj 1895.
Korišćena kao „mustra“ u krojačkoj radnji Matilde Kalef u Beogradu.

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović