МОДНИ ЦРТЕЖИ АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋА

МОДНИ ЦРТЕЖИ АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋА

13. мај - 04. јун 2022.

МОДНИ ЦРТЕЖИ АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋА

Свечано отварање изложбе: петак, 13. мај 2022. у 19 часова

Ауторка изложбе: Бојана Поповић, музејска саветница МПУ

Организатор: Музеј примењене уметности

 

Александар Јоксимовић (1933–2021), један од најзначајнијих модних ствараоца Србије /Југославије имао је једну велику страст, цртање. Посебно је волео да цртајући размишља о новој колекцији и да најуспелије цртеже излаже на зидовима свог атељеа у згради Центротекстила у коме је био запослен (1964–1987), као и да се са њима фотографише дајући многобројне новинске и телевизијске интервјуе. Ова изузетна дела сачувана су захваљујући Јоксимовићевом блиском сараднику Милораду Микију Игњићу (1942–2017). Нађена у његовој заоставштини, враћена су аутору који је веровао да су она нетрагом нестала.

Ауторка Бојана Поповић одабрала је и обрадила седамдесетак цртежа за ову изложбу, које је  Јоксимовић непосредно пред своју смрт (29. марта 2021),  поклонио Музеју примењене уметности. Тиме је заокружена већ постојећа збирка Јоксимовићевог опуса и створена је могућност да се истраже и представе публици ова оставрења која најнепосредније одражавају његов начин рада. Његови цртежи га на најбољи начин  представљају  као ствараоца који је, виртуозно вођеном линијом и деликатним колоритом, визуелизовао своје креаторске мисаоне процесе дајући им јасноћу, нужну за њихову реализацију, и поетичност која сублимира његову уметничку природу и буди жељу за лепим.

Захваљујући ауторским особеностима и високим естетским вредностима својих цртежа, Јоксимовић је и добио посао у модној струци 1959. године, постао познат и слављен као уметник. Шездесетих година, у време када је мода одевања имала друштвени значај због снажног еманципаторског потенцијала и отворености ка другачијем и новом, Јоксимовићеви цртежи, као својеврсне назнаке „бољег живота“, били су омиљени. Публиковани у штампаним медијима, они су имали више намена –  да пруже опште модне информације, да дају одговоре на питања читатељки у вези одевања и да представе поетизовану суштину ауторове актуелне колекције.  Међутим, од када је средином седамдесетих година 20. века фотографија постала доминантно комуникационо средство у модном систему, ни Јоксимовићевих цртежа више нема у јавности. Успон југословенске модне индустрије и убрзање производних процеса, такође, су утицали да је презаузети Јоксимовић ретко имао времена за цртање – изузев за нужне радне скице. Као карактеристика креаторског посла, оне су биле и остале стални пратилац његовог рада.

Изложбом „Модни цртежи Александра Јоксимовића“ ауторке Бојане Поповић, скрећемо пажњу на цртеже као изузетно битан аспект стваралачког опуса Александра Јоксимовића.

Избор радова

А. Јоксимовић, 1965, илустрација

А. Јоксимовић, 1966, колекција Симонида

А. Јоксимовић, 1968, колекција Проклета Јерина

А. Јоксимовић, 1969, колекција Проклета Јерина

А. Јоксимовић, 1972, колекција Птице

А. Јоксимовић, око 1974, колекција Рамона

Фотографије са отварања изложбе

Ауторка фотографија: Јована Јаребица