MODNI CRTEŽI ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆA

MODNI CRTEŽI ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆA

13. maj - 04. jun 2022.

MODNI CRTEŽI ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆA

Svečano otvaranje izložbe: petak, 13. maj 2022. u 19 časova

Autorka izložbe: Bojana Popović, muzejska savetnica MPU

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

 

Aleksandar Joksimović (1933–2021), jedan od najznačajnijih modnih stvaraoca Srbije /Jugoslavije imao je jednu veliku strast, crtanje. Posebno je voleo da crtajući razmišlja o novoj kolekciji i da najuspelije crteže izlaže na zidovima svog ateljea u zgradi Centrotekstila u kome je bio zaposlen (1964–1987), kao i da se sa njima fotografiše dajući mnogobrojne novinske i televizijske intervjue. Ova izuzetna dela sačuvana su zahvaljujući Joksimovićevom bliskom saradniku Miloradu Mikiju Ignjiću (1942–2017). Nađena u njegovoj zaostavštini, vraćena su autoru koji je verovao da su ona netragom nestala.

Autorka Bojana Popović odabrala je i obradila sedamdesetak crteža za ovu izložbu, koje je  Joksimović neposredno pred svoju smrt (29. marta 2021),  poklonio Muzeju primenjene umetnosti. Time je zaokružena već postojeća zbirka Joksimovićevog opusa i stvorena je mogućnost da se istraže i predstave publici ova ostavrenja koja najneposrednije odražavaju njegov način rada. Njegovi crteži ga na najbolji način  predstavljaju  kao stvaraoca koji je, virtuozno vođenom linijom i delikatnim koloritom, vizuelizovao svoje kreatorske misaone procese dajući im jasnoću, nužnu za njihovu realizaciju, i poetičnost koja sublimira njegovu umetničku prirodu i budi želju za lepim.

Zahvaljujući autorskim osobenostima i visokim estetskim vrednostima svojih crteža, Joksimović je i dobio posao u modnoj struci 1959. godine, postao poznat i slavljen kao umetnik. Šezdesetih godina, u vreme kada je moda odevanja imala društveni značaj zbog snažnog emancipatorskog potencijala i otvorenosti ka drugačijem i novom, Joksimovićevi crteži, kao svojevrsne naznake „boljeg života“, bili su omiljeni. Publikovani u štampanim medijima, oni su imali više namena –  da pruže opšte modne informacije, da daju odgovore na pitanja čitateljki u vezi odevanja i da predstave poetizovanu suštinu autorove aktuelne kolekcije.  Međutim, od kada je sredinom sedamdesetih godina 20. veka fotografija postala dominantno komunikaciono sredstvo u modnom sistemu, ni Joksimovićevih crteža više nema u javnosti. Uspon jugoslovenske modne industrije i ubrzanje proizvodnih procesa, takođe, su uticali da je prezauzeti Joksimović retko imao vremena za crtanje – izuzev za nužne radne skice. Kao karakteristika kreatorskog posla, one su bile i ostale stalni pratilac njegovog rada.

Izložbom „Modni crteži Aleksandra Joksimovića“ autorke Bojane Popović, skrećemo pažnju na crteže kao izuzetno bitan aspekt stvaralačkog opusa Aleksandra Joksimovića.

Izbor radova

A. Joksimović, 1965, ilustracija

A. Joksimović, 1966, kolekcija Simonida

A. Joksimović, 1968, kolekcija Prokleta Jerina

A. Joksimović, 1969, kolekcija Prokleta Jerina

A. Joksimović, 1972, kolekcija Ptice

A. Joksimović, oko 1974, kolekcija Ramona

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autorka fotografija: Jovana Jarebica