Музика наше младости / Златко Цветковић

Музика наше младости / Златко Цветковић

01 - 26. октобар 2014.

Изложбу ће отворити Јадранка Симоновић, професорка Универзитета уметности, Београд

Пратећи програм:
Субота, 11. октобар, 17-19 х; Радиница: преобликовање старих носача звука са уметником
Субота, 18. октобар у 13 х; Шетња кроз изложбу са уметником

Кустоскиња изложбе и уредница каталога: Бојана Поповић

Организатор: Музеј примењене уметности, Београд

Златко Цветковић је уметник који, аутентично, луцидно и често, са хумором, ствара инсталације обједињујући текстилне технике и технологије са предметима популарне културе. Изложбом Музика наше младости, он наставља да испитујује феномене пролазности и заборављања. Да би исказао асоцијативне и емотивне вредности музике, Цветковић експериментише са плочама, аудио – видео касетама и ЦЂа. У његовим остварењима, као и у нашој свакодневици, они губе своју намену и постају материјал за плетење, кукичање, вез, прошивање, лепљење (папиер мâчé) и за обликовање видео- рада. Осам изложених дела и њихови називи (Лонг Плаy, Неw Wаве, Но Море Шинy Дисцо Баллс, Дисцо, Мадонна, …) изненађују посматрача и пружају му радост препознавања сопственог животног и музичког искуства.

„Ако смо ми настањени у памћењу, у нама станује све оно што наслеђујемо, доживљавамо, меморишемо, чак и трагови онога што одбацујемо. Колико смо свесни себе, својих путева и путоказа у мрежама (бе)смисла, меморије, која обогаћује, и истовремено представља баласт? Пребирући по сопственој прошлости и подсвести, доводећи разне цивилизацијске остатке као елементе свог рада у нове контексте, Златко Цветковић и сам иницира вишесмисленост, и сложеним структурама заснованим на промишљању слојевите и варљиве слике стварности афирмише нову стварност уметничког дела, специфично, на пољу савремене уметности текстила. Развијајући интроспективни процес пројектовања и разраде одређених тема и проширујући медијске могућности базичне дисциплине, Цветковић осваја нове изражајне моделе сопственог рада. То чини из пројекта у пројекат, као маркантни представник оног дела савремене сцене примењене и визуелне уметности уопште, усмерене на глобалне проблеме савременог човека и друштва, индустрије, технологије, традиције, природе, културе и медијске сфере.“

Љубица Јелисавац Катић,
одломак из текста у каталогу изложбе

Биографија:

Златко Цветковић (1971) дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, на Одсеку дизајн текстила (1996). Од 1997. године запослен је на факултету, на коме је магистрирао на предмету Таписерија, менторка ред. проф. Јадранка Симоновић (2001). Члан је уметничке групе ЛУМ (Лаваторијум уметничких мисли) (1996–1998), удружења Пункт за уметнички експеримент (1999–2001), Еуропеан Теxтиле Нетwорк (од 2007. године), као и УЛУПУДС-а (од 1997. године).

Златко Цветковић од 1995. године редовно излаже у земљи и иностранству. За свој рад добио је више награда и признања. Остварења Златка Цветковића налазе се у колекцијама Музеја примењене уметности у Београду, Атељеа 61 у Новом Саду и Музеја декоративних уметности и дизајна у Риги (Летонија).

Детаљну биографију уметника погледати на:www.fpu.bg.ac.rs/nastavnici/Nastavnici/ZlatkoCvetkovi

Disco (детаљ)

Интерконекција

Long Play

Madonna

New Wave

детаљ

No More Shiny Disco Balls

No More Shiny Disco Balls

Три

ЗАСЛУЖНИ

Кустоскиња изложбе и уредница каталога:
Бојана Поповић

Каталог изложбе:
Аутори текстова: Љубица Јелисавац Катић и Мирослав Карић
Фотографија: Ненад Златановић
Графичко обликовање каталога, позивнице, плаката: Мирјана Живковић

Сарадници на поставци изложбе:
Александар Божовић, Леонора Векић, Маја Гецић, Горан Крстић, Раде Пејовић, Мирослав Спасић

Пријатељи изложбе:
Мирјана Живковић; Светлост театар, www.steatar.rs; Atlantic Grupa d.d, www.atlanticgrupa.com

Односи с јавношћу:
Милица Цукић

Чланови Савета Салона Музеја примењене уметности:
Биљана Вукотић, Музеј примењене уметности; Маида Груден, Дом културе Студентски град; Весна Даниловић, Културни центар Београда; Саша Јањић, НУА „Ремонт”; Слободан Јовановић, Музеј примењене уметности; Љиљана Милетић Абрамовић, Музеј примењене уметности; Бојана Поповић, Музеј примењене уметности