NA STAKLENOM PUTU: UMETNOST STAKLA I REPREZENTACIJA U SRBIJI  (1850-1950)

NA STAKLENOM PUTU: UMETNOST STAKLA I REPREZENTACIJA U SRBIJI (1850-1950)


Studijska izložba

08. novembar 2022. - 14. januar 2023.

NA STAKLENOM PUTU: UMETNOST STAKLA I REPREZENTACIJA U SRBIJI (1850-1950)

Svečano otvaranje izložbe: utorak, 8. novembar 2022. godine, u 19 časova

Kustoskinja izložbe: Biljana Crvenković, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

 

Povodom obeležavanja Dana muzeja primenjene umetnosti i Međunarodne godine stakla, proglašene i podržane od strane Ujedinjenih nacija,  8. novembra 2022, u 19 časova, Muzej primenjene umetnosti svečano otvara izložbu ,,Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950.“ autorke Biljane Crvenković, višeg kustosa Muzeja.

Ova reprezentativna izložba obuhvata period od jednog veka kroz koji se prati utemeljenje industrijalizacije stakla i uloge oblikovanog stakla kao važnog dela modernizacijskih procesa  srpskog društva. Koristeći savremeni pristup u predstavljanju sadržaja, u težnji da se posetiocima približi fragilnost materijala, kao i značajan deo našeg nasleđa, akcenat postavke je na opozitima koji dodatno uvlače posetioca u istoriju nacionalne proizvodnje stakla, prateći njegov imaginarni stakleni put. Uloga oblikovanog stakla se prati kroz različite kulturne modele kroz koje se iščitavaju nacionalne, državne i lične težnje pojedinaca.

Izložba se sastoji od 130 eksponata i pratećeg materijala Muzeja primenjene umetnosti, Zavičajnog muzeja Jagodina, Zavičajnog muzeja Paraćin, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja i drugih institucija koji ilustruju proizvodnju najznačajnijih fabrika 19. i prve polovine 20. veka sa teritorije Srbije. Publici će po prvi put, u ovom formatu, biti predstavljeni najznačajniji predmeti koji odslikavaju građansku kulturu svakodnevice, markiraju status i identitet pojedinaca i širih kulturnih krugova naših prostora od sredine 19. veka do sredine 20. veka.

Jedan od primarnih ciljeva izložbe je da na jednom mestu predstavi sve najznačajnije sačuvane kolekcije stakla u Srbiji, a to su: dinastički i državni servisi iz fondaova Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Muzeja u Smederevu i Zadužbine kralja Petra I na Oplencu. Kuriozitet izložbe su predmeti iz reprezentativnih objekata Srbije: Vile „Zlatni breg“ u Smederevu, Dvorskog kompleksa na Dedinju, koji će po prvi put biti dostupni javnosti.

Izložbu prati reprezentativan studijski katalog.

Autorska izložba stakla Veljka Zejaka „Nukleus“ je prva izložba u nizu kojom započinjemo prateći program cele manifestacije.

Prateći program se sastoji od izložbenog, predavačkog i radioničkog segmenta. Jedan deo posvećen je gostujućim izložbama o savremenim kretanjima u umetnosti stakla, a drugi čine predavanja o ulozi stakla inostranih stručnjaka kojim se akcentuje međunarodna saradnja u Međunarodnoj godini. Ovi programi se održavaju u Muzeju primenjene umetnosti, dok će se posebno osmišljen radionički program odigrati u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Prateći program izložbe osmišljen je sa ciljem da se u javnosti iniciraju pitanja savremene umetnosti i nasleđa stakla, uloge staklarstva u društvu, i pokušaj percipiranja budućnosti razvoja umetnosti stakla u Srbiji i regionu.

IZBOR RADOVA

Čaša sa grbom Kneževine Srbije

Austrijsko carstvo, oko 1860.
dvoslojno liveno staklo, crvena lazura, brušenje, graviranje
visina 12,7 cm
MPU, inv. br. 5096

Turistički bokalčić

Kraljevina Srbija, 1882–1896
Jagodina, Fabrika stakla Nacko Janković i sin
plavo presovano staklo
visina 8,5 cm
MPU, inv. br. 21056

Pehar-vaza

Austrougarska monarhija, Beč, poslednja trećina 19. veka
duvano staklo u kalupu, graviranje
visina 17 cm
Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, vila Zlatni breg

Servis za piće iz dvora Aleksandra I Obrenovića

Austrougarska monarhija, kraj 19. veka
Prva mađarska fabrika stakla (Első magyar üveggyár)
duvano u kalupu, brušeno kristalno staklo, posrebrenje
MPU, inv. br. 5067

Set sa svećnjacima i posudom za slatkiše

Italija, Venecija (?), oko 1900.
dekoracija: prema manufakturi Salvijati (Salviati) izveo Mozer (Moser)
plavo, duvano staklo; slikano, emajl, boje, zlatna pasta
svećnjaci: visina 33 cm
posuda za slatkiše: visina 20 cm
Zbirka Dvorskog kompleksa na Dedinju

Servis Pit

Čehoslovačka, od 1920.
Karlove Vari, Mozer (Moser)
prema nacrtu Lea Mozera
Uprava za zajedničke poslove republičkih organa Vlade Republike Srbije, vila Zlatni breg

LINKOVI