Nesvrstani suveniri umetnice Maje Gecić

Nesvrstani suveniri umetnice Maje Gecić

Salon Muzeja primenjene umetnosti

09 - 29. maj 2019.

Nesvrstani suveniri umetnice Maje Gecić

Svečano otvaranje: četvrtak, 9. maj u 19 časova

Kustoskinja izložbe i urednica kataloga: Bojana Popović

Autorka teksta u katalogu: Marija Radoš

Grafičko oblikovanje kataloga, pozivnice i plakata: Maja Gecić

Saradnice na izložbi: Katarina Đorđević, Linea Ronsenkvist (Linnea Ronsenkvist), Valentina Savić

Prijatelji izložbe: Ivko Woman d.o.o, Filipa d.o.o.

Savet Salona Muzeja primenjene umetnosti: Borut Vild, Ljubica Jelisavac Katić, Slobodan Jovanović, Ljiljana Miletić Abramović i Bojana Popović

Na izložbi Nesvrstani suveniri, posebno osmišljenoj za Salon Muzeja primenjene umetnosti,  Maja Gecić istražuje teme koje su konstanta njenog rada – interesovanje za urbane zone u kojima boravi, kao i za uspone i padove društvenih, kulturnih i proizvodnih institucija iz njenog okruženja. Ona sada pristupa procesu „destilacije“ svojih intimnih emocija i uvida vezanih za beogradske bioskope iz „vremena  nesvrstanih“ u kome smo ne tako davno živeli. Ta nekada kultana mesta, a za umetnicu i lični „magični prozori u svet“, danas su devastirana i izgnana iz kolektivne memorije. Maja Gecić svoje bioskopske uspomene – asocijativne predstave – oblikuje u simbole koje razvija u dezene primenjene na štampanim tapetama i tekstilu kao i na mašinskoj trikotaži. Zajedno sa ličnim i porodičnim predmetima, ona od njih obrazuje instalacije koje, po rečima autorke teksta u katalogu Marije Radoš, „publici otvaraju procese  dezenizacije ličnih sećanja i prepakivanja uspomena u neke nove suvenire“.

Maja Gecić

Maja Gecić (1974) je nakon Srednje škole za dizajn (Odsek tekstila, 19881992) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (Odsek dizajn tekstila, 19931998). Postdiplomske studije (20022006) i specijalizaciju (20062007) završila je u Finskoj na Univerzitetu umetnosti i dizajna (danas Univerzitet Alvar Alto) u Helsinkiju, na Odseku za umetnost i dizajn tekstila. Deluje u oblasti umetnosti tekstila, grafičkog dizajna i kao predavač Visoke tekstilne strukovne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu na smeru za Dizajn tekstila i odeće.

Maja Gecić je članica ULUPUDS-a i Sekcije za tekstil Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Finske (ORNAMO, 20062009). Koautorka je koncepta međunarodne izložbe Pomeranje granica, pod patronatom ULUPUDS-a (od 2014).

Radovi umetnice nalaze se u Umetničkoj zbirci u Fiskarsu (Finska), u kolekciji ambasade Sjedinjenih američkih država u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Finskoj, Litvaniji, Letoniji, Belgiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim američkim državama i Australiji.

Izbor radova

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović