NIKOLINA RADULOVIĆ VELIĆ

NIKOLINA RADULOVIĆ VELIĆ

Dobitnica GRAND PRIX nagrade na 51. Zlatnom peru Beograda

02 - 14. novembar 2023.

NIKOLINA RADULOVIĆ VELIĆ - Dobitnica GRAND PRIX nagrade na 51. Zlatnom peru Beograda

2 – 14. novembar 2023.

Otvaranje izložbe: četvrtak, 2. novembar 2023. u 18:00

 

U susret 52. Zlatnom peru Beograda i 17. Međunarodnom bijenalu ilustracije u prostoru Muzeja primenjene umetnosti u galeriji “Mladi” od 2. do 14. novembra 2023. godine održaće se izložba Nikoline Radulović Velić, dobitnice GRAND PRIX nagrade na 51. Zlatnom peru Beograda.

Na izložbi će biti predstavljeno 40 radova u tehnici digitalnog kolaža, iskaza kojim Nikolina Radulović Velić impresivno vlada već pet godina.

BIOGRAFIJA

Nikolina Radulović Velić (1972, Knin, Hrvatska) je grafički dizajner, ilustrator i kolažist. Studirala je u Beogradu, na Filološkom fakultetu i na Fakultetu likovnih umetnosti i dizajna, odsek kostimografija. Od 1997. godine živi i radi u Santanderu (Španija).

U poslednje dve decenije, učestvovala je u brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Ilustrovala je knjige za decu i odrasle i dizajnirala desetine plakata za pozorište i film.

 

Rad s kolažem sam započela pre pet godina kao lični projekat, radi eksperimentisanja i proširenja mog vizuelnog rečnika, da bi ubrzo postao centralni elemenat mog umetničkog izražavanja, prevazilazeći moje prvobitne namere i teme kojim sam želela da se bavim.

Moj rad, i grafički i umetnički, ima snažnu simboličku težinu, sa konceptom u srži. Svako delo je prilika za eksperimentisanje, spajanje nespojivog, provokaciju i prepuštanje igri, humoru i višestrukim interpretacijama. U okviru svojih umetničkih nastojanja, posebno me privlači istraživanje suštine ljudske prirode, sećanja, neumitnog prolaska vremena, zaborava, samoće i položaja žena.

Moji kolaži su vizuelni dnevnici, fragmentarne hronike mog bića i sveta koji me okružuje, prošlosti i sadašnjosti. Svoj rad doživljavam kao odraz kompleksnog sveta u kome živimo, bez ustručavanja pokazujući njegove manje laskave aspekte i inherentnu okrutnost. Iz toga nastojim da izvučem skrivenu lepotu i empatiju koje su deo svih nas, otkrivajući nepoznato, neizrečeno i nematerijalno koje nas čini istinski ljudima. Kolaž, kao moj odabrani medij, predstavlja taj siloviti i neizbežni sudar ljudi, društva, kulture i emocija koje svi doživljavamo.

Moja sklonost ka kombinovanoj tehnici / kolažu i dostupne tehnologije mi pružaju mi slobodu da se izražavam kroz niz metoda i tehnika, integrišući elemente kao što su oslikane površine, ručno izrađene teksture, pronađeni predmeti, kolaž i fotografija, u balansu između fizičkih i digitalnih oblika.

Nikolina Radulović Velić

IZBOR RADOVA

FOTOGRAFIJE SA OTVARANJA IZLOŽBE

Autorka fotografija: Anamarija Vartabedijan