НУКЛЕУС: Вељко Зејак

НУКЛЕУС: Вељко Зејак

08 - 22. новембар 2022.

НУКЛЕУС: Вељко Зејак

Отварање изложбе: уторак, 8. новембар 2022. године, у 19 часова

Кустоскиња изложбе: Јелена Поповић, виши кустос Музеја примењене уметности

Организатор: Музеј примењене уметности, Београд

 

Самостална изложба Вељка Зејака Нуклеус (Nucleus) део је пратећег програма изложбе На стакленом путу: уметност стакла и репрезентација у Србији (1850–1950), ауторке Биљане Црвенковић, којом Музеј примењене уметности учествује у обележавању Међународне годинe стакла.

Изложба Нуклеус обједињује Зејакове радове у којима користи стакло као материјал за обликовање светлосних и просторних инсталација. У свим радовима стакло је материјал који је употребљен за уметнички експеримент којим се испитују односи створени између извора светлости, воде и скулптура од стакла. Витраж је техника коришћена за обликовање објеката комадићима огледала. Радови су настали као резултат истраживачког процеса у којем се испитује однос оптике и уметничког дела.

БИОГРАФИЈА

Вељко Зејак рођен је 1980. године у Постојни. Живи и ради у Београду и Љубљани. Асистент је на Одсеку вајарства на Академији за ликовну уметност и дизајн у Љубљани. Корисник је атељеа у Уметничком центру Швицарија у парку Тиволи у Љубљани.

Дипломирао је 2005. године на Одсеку за вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Специјалистичке студије завршио је 2009. године на истом факултету у класи професора Мрђана Бајића. Као стипендиста Владе Француске током 2008. и 2009. године борави у Паризу као гостујући студент на Националној школи лепих уметности у Паризу (École nationale supérieure des beaux-arts de Paris), у атељеу професора Ричарда Дикона (Richard Deacon). Учествовао је на резиденцијалним боравцима у Диселдорфу, Паризу, Нојминстеру (Немачка) и Чангчуну (Кина). Излагао је на 16 самосталних и преко 60 групних изложби у Србији и иностранству. Учествовао је на сајмовима уметности у Стокхолму, Паризу и Лондону. Његова дела се налазе у музејским и приватним колекцијама. Представник је Друштва Хибрид, преко кога реализује уметничке, едукативне и социјално ангажоване пројекте.

ИЗБОР РАДОВА