NUKLEUS: Veljko Zejak

NUKLEUS: Veljko Zejak

08 - 22. novembar 2022.

NUKLEUS: Veljko Zejak

Otvaranje izložbe: utorak, 8. novembar 2022. godine, u 19 časova

Kustoskinja izložbe: Jelena Popović, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

 

Samostalna izložba Veljka Zejaka Nukleus (Nucleus) deo je pratećeg programa izložbe Na staklenom putu: umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji (1850–1950), autorke Biljane Crvenković, kojom Muzej primenjene umetnosti učestvuje u obeležavanju Međunarodne godine stakla.

Izložba Nukleus objedinjuje Zejakove radove u kojima koristi staklo kao materijal za oblikovanje svetlosnih i prostornih instalacija. U svim radovima staklo je materijal koji je upotrebljen za umetnički eksperiment kojim se ispituju odnosi stvoreni između izvora svetlosti, vode i skulptura od stakla. Vitraž je tehnika korišćena za oblikovanje objekata komadićima ogledala. Radovi su nastali kao rezultat istraživačkog procesa u kojem se ispituje odnos optike i umetničkog dela.

BIOGRAFIJA

Veljko Zejak rođen je 1980. godine u Postojni. Živi i radi u Beogradu i Ljubljani. Asistent je na Odseku vajarstva na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn u Ljubljani. Korisnik je ateljea u Umetničkom centru Švicarija u parku Tivoli u Ljubljani.

Diplomirao je 2005. godine na Odseku za vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije završio je 2009. godine na istom fakultetu u klasi profesora Mrđana Bajića. Kao stipendista Vlade Francuske tokom 2008. i 2009. godine boravi u Parizu kao gostujući student na Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu (École nationale supérieure des beaux-arts de Paris), u ateljeu profesora Ričarda Dikona (Richard Deacon). Učestvovao je na rezidencijalnim boravcima u Diseldorfu, Parizu, Nojminsteru (Nemačka) i Čangčunu (Kina). Izlagao je na 16 samostalnih i preko 60 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao je na sajmovima umetnosti u Stokholmu, Parizu i Londonu. Njegova dela se nalaze u muzejskim i privatnim kolekcijama. Predstavnik je Društva Hibrid, preko koga realizuje umetničke, edukativne i socijalno angažovane projekte.

IZBOR RADOVA