ОТКРИВАЊЕ

ОТКРИВАЊЕ

40. јубиларна Мајска изложба УЛУПУДС-а у Музеју примењене уметности

15. мај - 15. јун 2008.

Организатор УЛУПУДС
Аутор и кустос: Дијана Милашиновић Марић
На српској уметничкој сцени ретке су манифестације домаћег примењеног стваралаштва као што је Мајска изложба која ове године обележава значајан јубилеј четрдесетогодишњицу и то, након дуго времена, у Музеју примењене уметности у Београду,  месту које је њен природни амбијент и где је први пут приређена далеке 1955. године.

Мајска изложба ове године је на правом месту и одвија се у право време од 15. маја и 10. јуна, и јасно промовише један нов тематски  концепт који је значајно утицао да ова традиционална манифестација од традиционалне и ревијалне, делом иступи у један другачији  експерименталан простор. У основи концепта који је започет претходне године са темом Убрзање је замисао да се  начини искорак,  спирална путања, ослоњена на три тачке,  три теме у једном градацијском следу:  Убрзање – Откривање –  Светло. Овај трогодишњи циклус, конципиран је да уметнике заинтересује, провоцира,  да их извуче из летаргије узроковане кризом на тржишту уметности и стимулише да, из своје уобичајене стваралачке праксе, искоракну, те да се на активан начин,  храбро и бескомпромисно окрену турбулентном животу око себе.

Селекција је била оштра и од 220 уметника различитих интересовања: вајара, сликара, костимографа и сценографа, фотографа, историчара умености, архитеката, керамичара, сликара текстила, дизајнера, одабрано је 120 уметника који су одговорили на тему или чији су радови већ  по себи откривање у најширем смислу.

Дизајнер Ненад Галантић који је као добитник Велике награде 39. Мајске изложбе Убрзање  стекао право да самостално излаже, концепцијски и логично надовезао се на претходно започету тему и кренуо даље ка једном комуникативном концепту разраде сложених и слојевитих процеса интеракције између мисли, емоција, материје и духа. Шта више начинио  је естетичне и привлачне Мобиле Артпаное са идејом да уметност изађе ван галерије и искорачи у јавни и радни простор тако ширећи поље и могућности уметничког деловања.

Комуникативност замисли подржао је и овогодишњи спонзор мајске изложбе фирма Пернот Рикард  која под слоганом Остави утисак  позива публику да се активно укључи и у одређеном простору Музеја – галерији Жад остави свој уметнички траг  као и да гласа за најбоље остварење.

Пратеће манифестације: ВРЕМЕ, према идеји Татјане Дејановић,  изложба секције керамичара у галерији Сингидунум,  6. – 16. маја; ТРАНСПАРЕНЦИЈА – ОТКРИЋЕ – ТАЈНА,  ауторска изложба Мирјане Радојчић и Мирјане Вајдић, галерија СУЛУЈ,  16 – 24. мај 2008; ПРОДУЖЕНИ ПОГЛЕД ауторски концепт Лепе Милошевић, радови презентовани у излозима оптичарских радњи у центру града, мај 2008.

Acceleration / Heartattack / Brainstorming / Epiloque, 2006.
Ненад Галантић
Добитник Велике награде 39. Мајске излозбе / УБРЗАЊЕ, 2007.