38. SALON ARHITEKTURE

38. SALON ARHITEKTURE

OTVORENO

29. mart - 30. april 2016.

Kustos Salona i urednik kataloga:mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v. d. direktor MPU
Organizator:Muzej primenjene umetnosti, Beograd

38. SALON ARHITEKTURE

„Otvoreno“ je tema 38. Salona arhitekture koji će se održati u svom tradicionalnom prolećnom terminu od 29. marta do 30. aprila 2016. u Muzeju primenjene umetnosti. Kao i svake godine, na ovom prvorazrednom arhitektonskom događaju, okupiće se u galerijama Muzeja, brojne arhitekte iz zemlje i inostranstva.

U osnovi ovogodišnje teme Salona „Otvoreno“ stoji pitanje „Čega smo to svedoci?“. Namera Saveta Salona arhitekture je da se javno aktuelizuje pitanje pritiska na svet arhitekture koji uzrokuje opštu dezorijentisanost, konformizam, partikularizam, anarhizam i nihilizam struke. Pridevom „otvoreno“ – otvoreno, iskreno i jasno o arhitektonskim problemima, namera je da se artikuliše afirmativna kritika aktuelnog stanja, a u prilog otvaranja nove perspektive za svet arhitekture. Želja Saveta je da i ovog puta, nakon prošlogodišnje teme „Afirmacija“, Salon arhitekture kao najznačajnije dešavanje o arhitekturi u Srbiji uzme značajno javno učešće u artikulisanju afirmativnog mišljenja za svet arhitekture.

Žiri 38. Salona arhitekture koji se sastoji od uglednih domaćih i internacionalnih profesionalaca: Milan Vujović, Miodrag Mitrašinović, Natalija Ristanović, Branko Stanojević, Tatjana Stratimirović dodeliće Grand Prix kao i ostale nagrade po kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, gost, arhitektonska kritika i arhitektonska fotografija. Od 230 radova koji su pristigli na konkurs za izlaganje izabrano je 109 radova od čega su u konkurenciji za nagrade 83 rada.

Članovi Saveta 38. Salona arhitekture takođe su priznati autori i stručnjaci na polju arhitekture: Aleksandru Vuja, Aleksandar Bobić, Dejan Miletić i Ljiljana Miletić Abramović.

Dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona arhitekture „Otvoreno za“. Biće predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu. Studentska i druga zainteresovana publika imaće priliku da direktno učestvuje u okviru izložbi, eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja.

U okviru 38. Salona arhitekture održaće se i humanitarna akcija u kojoj će Muzej primenjene umetnosti zajedno sa arhitektima okupljenim oko Salona arhitekture organizovati 18. aprila 2016. donatorsku večeru „Delikatesni ponedeljak“ u KC Grad za decu u dečjim klinikama. Ova humanitarna akcija ima za cilj da podrži i osnaži projekat „Doktori klovnovi“ kojim se još od 2003. godine uspešno sprovodi terapija smehom u osam beogradskih dečijih klinika i šire.

Sve detaljnije informacije o deševanjima na pratećem programu 38. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na web stranici PRATEĆI PROGRAM.