Pomeranje granica / 4

Pomeranje granica / 4

Gostujuća izložba

20. decembar 2018. - 20. januar 2019.

Pomeranje granica / 4

Svečano otvaranje: četvrtak, 20. decembar 2018. u 19 časova

Izložbu će otvoriti Lidija Jovanović, predsednica ULUPUDS-a

Autorski koncept izložbe: Snežana Pešić Rančić i Maja Gecić

Organizacija izložbe: Snežana Pešić Rančić, Sekcija TiSO (Tekstil i savremno odevanje) ULUPUDS-a i Muzej primenjene umetnosti.

Izložba Pomeranje granica, organizuje se četvrti put. Od 2014. godine, kada je održana prva izložba, ovaj projekat širi broj učesnika tako da na ovogodišnjoj izložbi sa svojim radovima učestvuje 40 umetnika iz zemlje, regiona, ali i iz Urugvaja, Holandije i Bugarske. U završnici izložbe, žiri za nagrade će dodeliti priznanja autorima za tri najuspešnija rada.

Projekat Pomeranje granica je konceptualnog karaktera, što znači da se bavi pitanjima promišljanja, preispitivanja i razlaganja ideje tekstila, kao i pojma njegove primene. Imajući u vidu temu, koja ne daje ograničenja u tehnikama i materijalu, na izložbi su zastupljeni umetnici iz raznih oblasti likovne i primenjene umetnosti.

Pojedinačna dela na izložbi su inspirativni povodi za zasebne eseje. Tekstil je ovde nesporni povod, ali i medij i poruka. Tekstil, kao svojevrsni materijalni prosede, u najvećem broju slučajeva doživljava svoju manje ili više suptilnu dekonstrukciju. Ona nije izvedena samo u delikatnom ili filozofskom smislu već se često radi o intuitivnoj i instinktivnoj, čak gruboj umetničkoj destrukciji, a sve u težnji da se u istraživanju i pomeranju granica u svim pravcima ide do kraja.

U tematskom pogledu, na izložbi ćemo se sresti sa ideologizacijom svakodnevnog života, manifestima, eskapizmom, istraživanjem optičkih paradoksa, ukidanjem privatnosti, asocijacijama na konzumizam & konzumerizam, potom sa prostornim alegorijama i različitim ambijentalnim zvučnim instalacijama, bilo da je zvuk podrška materijalnim ili elektronskim (digitalnim) eksponatima tj. video-umetnosti.

Svaki entitet na izložbi, koja je ovako raznovrsna i bogata idejama, ima svoj jasno profilisani identitet, pa su nemoguća uopštavanja, klasifikovanja ili pokušaji utvrđivanja nekog eventualnog, generalnog trenda, možda i umetničkog pravca, zaključio je u tekstu kataloga Slobodan Ivkov.

Projekat Pomeranje granica sadrži: izložbu, predavanja, panel diskusije, radionicu i koncert. Generisan je kao izložba sekcije TiSO (Tekstil i savremeno odevanje) ULUPUDS-a, a autorski koncept potpisuju Snežana Pešić Rančić i Maja Gecić.

Sve detaljnije informacije o programu izložbe Pomeranje granica istaknute su na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.

Izbor radova

Aleksandra Bogićević

Jana Danilović

Božidar Mandić

Vlado Stjepić

Marina Kostić

Slađana Milojević

Ljiljana Majkić

Dragana Krecelj Karanović

Neleke Hulsen (Nelleke Hulsen)

Jelena Jovanović

Snežana Nena Skoko

Sonja Rosić

Tanja Devetak i Eduar Čehovin

Nikola Radosavljević

Tatjana Milutinović Vondraček

Ivana Bakal

Snežana Pešić Rančić

Zlatko Cvetković