„PRE I POSLE“, izložba autorskog nakita Joahima Sokulskog

„PRE I POSLE“, izložba autorskog nakita Joahima Sokulskog

12. maj - 05. jun 2005.

Koordinator programa: Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju
„Radim kao što mislim“ kreativni je stav Joahima Sokulskog, umetničkog dizajnera nakita koji je svojim stvaralaštvom pomerio estetske granice dizajna i proizvodnje umetničkog nakita u Poljskoj. Njegov nakit je neobično savremen i originalan, jednostavan i inženjerski precizan. Zlatarstvom je počeo da se bavi 70 tih godina prošlog veka kada je Poljska bila ne samo izolovana iza Gvozdene zavese, već nije imala ni zlatarsko obrazovanje na akademskom nivou. Izolaciju je davne 1975. godine prekinulo delovanje umetničke grupe „UFO“ koju su osnovala četiri mlada poljska umetnika, među kojima je bio i Sokulski. Nakon izložbe u Varšavi, Joahim Sokulski je kao prvi poljski umetnik izlagao svoje radove u Galeriji Elektrum, u Londonu, koja je u to vreme bila stecište avangardnih umetnika širom Evrope. Tu je upoznao Vendi Remšo, Gerdu Flokinger, Dejvida Uotkinsa, Bruna Martinacija…“Razmišljali su na isti način kao i ja – bežali su od buržoaskog gledanja na nakit“ izjavio je Sokulski mnogo godina kasnije, neodustajući od svog stava da zadovoljenje prosečnog ukusa znači kraj umetnika „Moji radovi…su šokirali ljude, ja nikada nisam padao pod uticaj kupaca.“

U Poljskoj se 70 tih godina nakit izrađivao toplim postupkom i težio je ornamentalnosti. Joahim Sokulski je davao prednost svesnom delovanju, konstrukciji i čistoti oblika. Precizno je računao težinu predmeta, unutrašnje razmere, uzimajući u obzir njihovu ljudsku pozadinu, što ga je svrstalo u začetnike mašinskog stila. Uveo je upotrebu savremenih materijala, alata i tehnologija, što ga u ovoj oblasti čini pionirom i inovatorom i van granica Poljske, pod geslom da bilo koji materijal može da se koristi za izradu nakita.

Stvaralaštvo Joahima Sokulskog opisano je u mnogim publikacijama i ovenčano mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim priznanjima, a kolekcije njegovih radova nalaze se u prestižnim muzejima i galerijama ( Muzej nakita u Foržajmu u Nemačkoj, Muzej u Glivicama u Poljskoj, Muzej zlatarske umetnosti u gradu Donji Kažimiež – jedini koji je posvećen isključivo zlatarstvu).

Izložbom „Pre i Posle“ napravljen je jedan osvrt na stvaralaštvo Joahima Sokulskog. U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, je davne 1973. godine beogradska publika mogla da vidi samostalnu izložbu tada maladog umetnika koji je tek zakoračio na svetsku umetničku zlatarsku scenu. Danas, trideset godina kasnije pred nama su stari i novi radovi – ono štoje bilo PRE i ono što se dogodilo POSLE.