(РЕ)АНИМАЦИЈА

(РЕ)АНИМАЦИЈА

Сценска лутка: простор и анимација – уметничко дело сценског дизајна

Сандра Никач
Докторски уметнички рад

23 - 24. јун 2023.

(РЕ)АНИМАЦИЈА
Сценска лутка: простор и анимација – уметничко дело сценског дизајна

23. и 24. јун 2023.

Извођења:  17:00 и 19:00

Сандра Никач, Докторски уметнички рад

Ментор: Др Радивоје Динуловић, редовни професор

Докторске академске студије Сценски дизајн

Одсек за уметност и дизајн, Департман за архитектуру и урбанизам

Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду

КОНЦЕПТ

(Ре)анимација је вишемедијска перформативна изложба која повезује (сценску) лутку и (људско) срце. Испитује везе између емоционалне репарације и сценског оживљавања лутке.

Када говоримо о сценском оживљавању лутке, говоримо о пракси, односно процесу анимације лутке у позоришном контексту, на сцени, пред публиком. Тада неживи објекат (привремено) перципирамо као жив.

У овом раду срце је сагледано кроз његове  биолошке и физиолошке карактеристике, као и у својим пренесеним значењима – као емотивни центар људског бића, коме придодајемо особине попут ломљивости, крхкости, зацељивања итд.

Додирне тачке између (фактичког и метафоричког) оживљавања лутке и срца представљају поетичке основе рада. Неке од њих су веза (међуљудски однос, конац којим се везује лутка), додир (анимација, тактилност, конекција), ритам (дисање, куцање, систола/дијастола), дах (удах, издах, живот).

Срце и његово оживљавање пролазе кроз четири метаморфозе, односно истражују се кроз ликовни и извођачки потенцијал четири аспекта позоришта анимираних објеката: марионета, сенка, тело и робот. Финални формат рада обухвата четири целине које се заједно сагледавају као изложба/просторна инсталација. Интегрални део рада чини и перформанс, one woman show ауторке која има улогу субјекта/аниматора.

 

Израда лутака: Дарко Ивановић, Сандра Никач

Аутор робота: Бојан Костић

Монтажа: Милица Качар

Асистенти: Ана Пинтер и Милица Качар

БИОГРАФИЈА

Сандра Никач (Београд, 1987.) је сценографкиња и креаторка лутака. Завршила је основне студије сценографије на Факултету примењених уметности 2012. и основне студије историје уметности на Филозофском факултету у Београду 2013. године. Мастер из области позоришног дизајна са фокусом на луткарство завршила је 2015. на Royal Welsh College of Music and Drama у Кардифу.

Ауторка је сценографије, лутака и костима у позориштима у земљи и иностранству (Мало позориште Душко Радовић, Позориште лутака Пинокио, Juozo Miltinio Dramos Teatras, опера Српског народног позоришта, ПУЛС театар Лазаревац, Три гроша).

Осим рада у позоришту бави се и цртежом. Излагала је на неколико колективних изложби (похвала Бијенала минијатуре у Горњем Милановцу 2020, финалисткиња ОСТЕН бијенала цртежа у Скопљу 2021). Прва самостална изложба, Парампарчад, одржана је у децембру 2022. у Малој галерији УЛУПУДС.

Од 2021. је чланица УЛУПУДСа, у статусу самосталног уметника.

Сарађује са часописима Сцена (Стеријино позорје) и Нити (Позоришни музеј Војводине).

ФОТОГРАФИЈЕ

Ауторка фотографија: Тања Дробњак