(RE)ANIMACIJA

(RE)ANIMACIJA

Scenska lutka: prostor i animacija – umetničko delo scenskog dizajna

Sandra Nikač
Doktorski umetnički rad

23 - 24. jun 2023.

(RE)ANIMACIJA
Scenska lutka: prostor i animacija – umetničko delo scenskog dizajna

23. i 24. jun 2023.

Izvođenja:  17:00 i 19:00

Sandra Nikač, Doktorski umetnički rad

Mentor: Dr Radivoje Dinulović, redovni profesor

Doktorske akademske studije Scenski dizajn

Odsek za umetnost i dizajn, Departman za arhitekturu i urbanizam

Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu

KONCEPT

(Re)animacija je višemedijska performativna izložba koja povezuje (scensku) lutku i (ljudsko) srce. Ispituje veze između emocionalne reparacije i scenskog oživljavanja lutke.

Kada govorimo o scenskom oživljavanju lutke, govorimo o praksi, odnosno procesu animacije lutke u pozorišnom kontekstu, na sceni, pred publikom. Tada neživi objekat (privremeno) percipiramo kao živ.

U ovom radu srce je sagledano kroz njegove  biološke i fiziološke karakteristike, kao i u svojim prenesenim značenjima – kao emotivni centar ljudskog bića, kome pridodajemo osobine poput lomljivosti, krhkosti, zaceljivanja itd.

Dodirne tačke između (faktičkog i metaforičkog) oživljavanja lutke i srca predstavljaju poetičke osnove rada. Neke od njih su veza (međuljudski odnos, konac kojim se vezuje lutka), dodir (animacija, taktilnost, konekcija), ritam (disanje, kucanje, sistola/dijastola), dah (udah, izdah, život).

Srce i njegovo oživljavanje prolaze kroz četiri metamorfoze, odnosno istražuju se kroz likovni i izvođački potencijal četiri aspekta pozorišta animiranih objekata: marioneta, senka, telo i robot. Finalni format rada obuhvata četiri celine koje se zajedno sagledavaju kao izložba/prostorna instalacija. Integralni deo rada čini i performans, one woman show autorke koja ima ulogu subjekta/animatora.

 

Izrada lutaka: Darko Ivanović, Sandra Nikač

Autor robota: Bojan Kostić

Montaža: Milica Kačar

Asistenti: Ana Pinter i Milica Kačar

BIOGRAFIJA

Sandra Nikač (Beograd, 1987.) je scenografkinja i kreatorka lutaka. Završila je osnovne studije scenografije na Fakultetu primenjenih umetnosti 2012. i osnovne studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2013. godine. Master iz oblasti pozorišnog dizajna sa fokusom na lutkarstvo završila je 2015. na Royal Welsh College of Music and Drama u Kardifu.

Autorka je scenografije, lutaka i kostima u pozorištima u zemlji i inostranstvu (Malo pozorište Duško Radović, Pozorište lutaka Pinokio, Juozo Miltinio Dramos Teatras, opera Srpskog narodnog pozorišta, PULS teatar Lazarevac, Tri groša).

Osim rada u pozorištu bavi se i crtežom. Izlagala je na nekoliko kolektivnih izložbi (pohvala Bijenala minijature u Gornjem Milanovcu 2020, finalistkinja OSTEN bijenala crteža u Skoplju 2021). Prva samostalna izložba, Paramparčad, održana je u decembru 2022. u Maloj galeriji ULUPUDS.

Od 2021. je članica ULUPUDSa, u statusu samostalnog umetnika.

Sarađuje sa časopisima Scena (Sterijino pozorje) i Niti (Pozorišni muzej Vojvodine).

FOTOGRAFIJE

Autorka fotografija: Tanja Drobnjak