RECIKLIRANJE KOŽE U FUNKCIJI VISOKE MODE

RECIKLIRANJE KOŽE U FUNKCIJI VISOKE MODE

Doktorski umetnički projekat - Ivana Desnica

20 - 28. maj 2022.

RECIKLIRANJE KOŽE U FUNKCIJI VISOKE MODE
Doktorski umetnički projekat - Ivana Desnica

Otvaranje izložbe: petak, 20. maj 2022. u 19 časova

Mentor: prof.emeritus Milanka Berberović, Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu

 

Koncept doktorsko umetničkog projekta „Recikliranje kože u funkciji visoke mode“, kandidata Ivane Desnice zasnovan je na stečenim znanjima u toku obrazovanja u oblasti  savremenog odevanja i dugogodišnjeg usavršavanja u industrijskoj obradi i izradi predmeta od kože, kao i inovativnih procesa tokom istraživačkog rada.U skladu sa aktuelnim odnosom prema problemu odlaganja i korišćenja industriskog otpada, a u cilju očuvanja životne sredine upotrebom 3R koncept dizajna, kao najpotpunije i najbrže metode za rešavanje ovog problema, umetnica je svojim iskustvenim saznanjima i istančanim ukusom došla do potpuno novih oblika upotrebnih modnih predmeta.

Tokom istraživačkog procesa i primenom novih tehnologija, Ivana Desnica je savladala  i veoma zahtevne zanatske veštine obrade kože. Objedinila je saznanja tradicionalnog zanatskog postupka sa svojim inovativnim načinom obrade specijalnim alatom koji je sama izradila i prilagodila ručnom oblikovanju kože, izrađujući  elemente od najsitnijih milimetarskih veličina do većih ornamentalnih delova budućih celina.

Izložba priređena u Muzeju sastoji se realizovanih komada  odeće, nakita, modnih detalja, kao i foto dokumentacije  koja prati ovaj projekat.

U dugoj istorijskoj percepciji  odevni predmeti, nakit i aksesoari  čine deo duhovne kulture jednog naroda i epohe. U tom smislu i radovi Ivane Desnice čine značajan prilog modnom dizajnu naše sadašnjosti.

Biografija

Ivana Desnica je diplomirala  na Fakultetu  primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu,  na Odseku za savremeno odevanje u klasi profesorke  Dode Komad.  Radila je kao dizajner obuće  i modnih detalja . Kao redovni predavač bila je na Visokoj francuskoj školi za dizajn  i modni menadžment Mod’Art International Pariz-Beograd i kao mentor učestvovala u vannastavnim projektima. Podržava 3R (Reduce, Reuse, Recycle)  koncept i primenjuje ga u izradi odeće i modnih detalja.

Autorka je više samostalnih izložbi i učesnica na grupnim modnim događajima. Dobitnica je nekolicine nagrada i priznanja na takmičenjima mladih dizajnera u zemlji i inostranstvu.

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autorka fotografija: Jovana Jarebica