SAVREMENI POLJSKI NAKIT IZ LEGNICE

SAVREMENI POLJSKI NAKIT IZ LEGNICE

12. maj - 05. jun 2005.

 Koordinator programa: Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju
Umetnička galerija u Legnici je osnovana 1971. godine kao državna institucija i od samog početka predstavlja mesto okupljanja savremenih umetnika. U okviru redovnog izlagačkog programa pored dela iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike i crteža, keramike i stakla, tekstila i dizajna, organizuju se filmske projekcije, koncerti, radionice, kursevi, predavanja kao i akademski simpozijumi o modernoj umetnosti. Jednom rečju, Legnica predstavlja žarište savremenih dešavnja kako u Poljskoj, tako i na međunarodnom nivou.

Više od dvadesetpet godina, Umetnička galerija u Legnici je specijalizovana za promovisanje savremenog nakita i umetničkih predmeta od srebra. Od 1979. godine ustanovljeno je međunarodno takmičenje u umetnosti srebra, kao najstariji i najznačajniji događaj u oblasti umetničkog nakita ne samo u Poljskoj, nego u celoj Evropi, što je privuklo veliki broj internacionalnih umetnika. Doprisnos međunarodnim revijama dao je i Joahim Sokulski, najpre kao autor, a zatim i kao osnivač „Nagrade 925 – Joahim Sokulski“.
Izložba „Savremeni poljski nakit Umetničke galerije u Legnici“ predstavlja radove preko trideset vodećih poljskih umetnika i dizajnera nakita koji su već poznati u svetskim tokovima (J. Bycewski, T.J. Jaworscy, M.T.L. Zaremscy, J. Ročacki, g. Jablonski, A. Bandkowski, A. Bielak, A. Boss, A. Bruzda, P. Cieciura, S. Fialkowski, T. Ogrodowski, J.B. Sučodolski, A. Szadkowski, J. Westwrmark), kao i mlade umetnike (J. Jabcszynski, P. Kaczynski, M. Šoeneck, A. Zaremski, D. Zaranski, J. Zeligowki) koji će svakako određivati nove tokove umetničkog zlatarstva u Poljskoj.