Šta se dešava?

Šta se dešava?

susreti umetnosti

10 - 20. februar 2016.

Almira Sadar je nakon studija arhitekture i industrijskog dizajna na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Ljubljani, odabrala oblast odevnog i tekstila za domaćinstvo za svoj umetnički i pedagoški rad. Pored kolekcije pod robnom markom AlmiraSadar koja je prisutna na modnim scenama u Sloveniji i svetu, Almira organizuje i radionice ručne izrade tekstilnih predmeta u svom izložbenom prestoru u Ljubljani.

Zora Stančič je studirala i usavršavala se na umetničkim školama u Evropi (Sarajevu, Ljubljani, Parizu, Beču), kao i u Americi. Pored grafike bavi se arhitekturom, dizajnom i filmom. Njeni radovi se nalaze u stalnim zbirkama u Beču, Parizu, Ljubljani i Nju Džersiju. Najčešće se u svojim radovima bavi pitanjem identiteta:”Ko sam kao žena i kao umetnica?”

Bartosz Muča je poljski grafički umetnik i dizajner, koji je kreirao brend “Siromašni dizajn” a nedavno se upustio u novi projekat pod nazivom Pararh (paraarhitektura) u kome istražuje pitanje alternativne arhitekture sa puno humora i kreativnog duha.

Dorota Koziara je arhitekta i dizajner iz Poljske koja već deset godina sarađuje sa dizajnerom Alesandrom Mendinijem i ateljeom Mendini u Milanu. Neki od najvažnijih projekata na kojima je radila uključuju dizajn izložbenih prostora za Alessi i Swatč, enterijer za Byblos Art Hotel Villa Amista, Frans Haks kuću u Amsterdamu, dizajn za kompanije kao što su Venini, Fiorucci, Hermes, Luxo, Abet Laminati, Swarovski, Bisazza, Fiat, Redd’s, Cosimo Martinelli. Izuzetno se agažuje u promociji savremenog poljskog dizajna na svetskoj sceni.

Vesna Pejović je industrijski dizajner, dizajner nameštaja, rasvete i enterijera. Pored KAKO.KO dizajn studiju u Beogradu, Vesna pokreće socijalno preduzeće KOLEKTIV za/RAZNO, koje je orijentisano ka dizajnu predmeta i programa za decu sa invaliditetom i njihove roditelje/staratelje (prvenstveno majke).

Đorđe Balmazović povezuje grafički dizajn, umetnost i aktivizam u svom radu. Interesuje ga socijalna i društvena problematika. Sa Grupom 484 učestvuje u radu sa tražiocima azila u Centrima za azilante u Srbiji. Član je umetničke grupe Škart sa kojom od 2013. godine radi sa decom u Domovima za decu bez roditeljskog staranja.

Krystyna Szczepaniak je umetnica iz Poljske koja se bavi slikarstvom i grafičkim dizajnom. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnost u Poznanju. Njen najnoviji rad je “Gabro Art” projekat, inspirisan drevnom paganskom duhovnošću i predstavlja autorski izradu šamanskih bubnjeva i drugih ritualnih predmeta.

Ivana Podnar je istoričar umetnosti, umetnik i pedagog iz Zagreba. Zainteresovana je za recikliranje i ponovno kreiranje odeće, koje koriti sa komentarom na socijalni i lični identitet. Istraživanje ornamenta jedan je pokušaj njegove istorijske aktuelizacije.

 

Ovde možete preuzeti pdf fajl sa podacima o umetnicima na engleskom jeziku:

about_artists-1.pdf