Tapio Virkala - legenda finskog dizajna

Tapio Virkala - legenda finskog dizajna

19. januar - 19. mart 2006.

Izložba je postavljena u galerijskim prostorima MPU u prizemlju i na prvom srat

Organizator izložbe u Beogradu je Muzeju primenjene umetnosti u saradnji sa Finskim muzejom za umetnost i dizajn iz Helsinkija a uz podršku Ambasade Finske u Beogradu.

Postavka izložbe Arhitektonski biro Juhani Palasma, arh. Temu Taskinen
Koordinator programa Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju

Veliku retrospektivnu izložbu Tapio Virkala legenda finskog dizajna postavili su Finski muzej za umetnost i dizajn iz Helsinkija, Finski muzej stakla iz Rihimakija i Fondacija Tapio Virkala i Rut Brik.

Koncipirana kao putujuća izložba svetsku promociju imala je 2000. godine u Helsinkiju da bi potom krenula na gostovanja u Americi i Evropi. Predstavljena je u Talinu, Torontu, Meksiko Sitiju, Filadelfiji, Vašingtonu, Sanderlendu, Lisabonu, Madridu, Zagrebu i Ljubljani.

Ovom izložbom na reprezentativan način predstavljeno je stvaralaštvo Tapia Virkale, najznačajnijeg finskog dizajnera i jednog od najuglednijih svetskih stvaralaca u oblasti dizajna.
Rođen 1915. godine u malom lučkom mestu Hanko na jugu Finske, Tapio Virkala je umetničko obrazovanje vajara stekao u Helsinkiju u Centralnoj školi za umetnost i dizajn. Za kratko vreme postigao je veliki uspeh u nacionalnim okvirima sarađujući sa najpoznatijim finskim proizvođačima stakla – Italom i Karhulom kao i najvećim proizvođačem nakita i predmeta od srebra u Finskoj – Kultakeskusom.

Međunarodna priznanja stekao je izuzetnim uspesima na milanskim Trijenalima 1951 i 1954. godine, kada osvaja za redom po tri Gran prija, čime se početkom 50-tih godina izdvaja ne samo kao najuspešniji finski dizajner već i najznačajniji autor u okviru šireg korpusa Skandinavskog dizajna.

 

Rad u dizajnerskom studiju Rejmonda Levija u Njujorku od 1955-56 godine kao i više decenijska saradnja sa čuvenim nemačkim proizvođačem porcelana Rozentalom od 1956-85. godine i italijanskim proizvođačem Murano stakla Veninijem od 1965-85. godine, doneli su Virkali svetsku slavu i ugled. Tokom četiri decenije dugog, bogatog i raznovrsnog umetničkog rada, stvorio je mnoga od klasičnih dela svetskog dizajna radeći pre svega u tradicionalnim materijalima staklu, porcelanu, metalu i drvetu.

Nalazeći inspiraciju u prirodi i geometriji Virkala je stvarao autentične i originalne biomorfne oblike ponekad sasvim jasno prepoznatljive kao – ptica, školjka, vlat trave ili list. a ponekad potpuno apstraktne i svedene do osnovnih goemetijskih formi.
Ravnopravno opredeljen za izradu umetnički oblikovanih unikatnih predmeta kao i za serijske industrijske proizvode, Virkala je izuzetno uspešno spajao zanat, industrijske tehnologije i umetnost stvaralački kombinujući različite medije, materijale i tehnologije. Mnogi od njegovih radova naročito u oblasti dizajna stakla i porcelana odavno su deo istorije dizajna. Neki se još uvek nalaze u proizvodnji iako je Tapio Virkala umro 1985. godine.

 

Izložbu prati monografija na engleskom jeziku Tapio Virkala, oko, ruka i misao grupe autora, kao i katalog na srpskom jeziku u izdanju Muzeja primenjene umetnosti , autor teksta kataloga je Dejan Sandić.
Povodom otvaranja izložbe Tapio Virkala legenda finskog dizajna u Beogradu, gospođa Eva Viljanen kustos Muzeja za umetnost i dizajn iz Helsinkija održala je 20. januara u galeriskom prostoru Žad Muzeja primenjene umetnosti predavanje o finskom dizajnu i stvaralaštvu Tapio Virkala.

Dagnja, skulptura, lamelirano drvo, 1960.

Umetnički predmet, staklo, Itala 1952-1969.

Šanterel vaza, duvano staklo, Itala 1946.

Bole 503, posude, inkalmo staklo, Venini 1967.

Stoleće, servis, porcelan, Rozental 1979.

Finlandija votka, boce, mašinski duvano staklo, Karhula 1966.

Kompozicija, pribor za jelo, hromirani nikl i čelik, Rozental 1962.

Mlad mesec, privezak, srebro, Kultakeskus 1971.

Polo, vaze, porcelan, Rozental 1970.

Vir, skulptura, lamelirano drvo, 1954.

Tokio, umetnički predmeti, liveno kristal staklo, Itala 1966.

Varijacija, servis, porcelan, Rozental 1962.

Papirnata vreća , vaza, porcelan, Rozental

Padarov led, umetnički predmet, liveno staklo, Itala 1962.