Tašnice

Tašnice

11 - 30. maj 2015.

Subota, 30. maj 2015, u 13 h

Stručno vođenje za publiku

Kroz izložbu će voditi Draginja Maskareli, viša kustoskinja MPU i kustos izložbe.

Subota, 23. maj 2015, u 13 h

Stručno vođenje za publiku

Kroz izložbu će voditi Draginja Maskareli, viša kustoskinja MPU i kustos izložbe.

Nedelja, 17. maj 2015, 10-22 h

Premijerno i ekskluzivno izlaganje tašnice od 18-karatnog zlata, sa okvirom ukrašenim brilijantima i safirima, koja je napravljena u Rusiji 1912. godine. Na tašnu je apliciran ruski grb. Tašna se čuva u zbirci Muzeja primenjene umetnosti, a prema natpisu na pločici u unutrašnjosti, baba prethodne vlasnice, kao dvorska dama na ruskom dvoru, dobila je tašnu na poklon od ruske carica Marije Fjodorovne, majke cara Nikolaja II. Tašnica predstavlja izvanredan zlatarski rad i biće izložena samo ovog dana.

Nedelja, 17. maj 2015.

Stručna vođenja za publiku

13 h
„Tašna: juče, danas sutra“ – kroz izložbu će voditi kustoskinja Draginja Maskareli i gost mr Marko Stojanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, koji će govoriti o razvoju i ulozi tašne u tradicionalnoj kulturi.

19 h
„Zlatna tašnica i druge bajke“ – kroz izložbu će voditi kustoskinja Draginja Maskareli i gošća Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i direktorka „Artis centra“, koja će govoriti o delatnosti ruskih juvelira, dvorskim balovima i carskim darovima.

 

Ponedeljak, 11. maj – nedelja, 17. maj 2015.

#Crtkamo 

U nedelji od 11. do 17. maja 2015. godine crtajte tašnice i postavite svoje radove na društvene mreže Facebook, Twitter i Instagram, koristeći heštegove #crtkamo i #tašnice. Kao i svake nedelje, kao i uvek, kao i zauvek, #Crtkamo nije takmičenje. Crtajte jer volite i nemojte precrtavati i kopirati druge. Za više informacija posetite Crtkamo (FB), @crtkamo (TW) i @crtkamo (IG).