"U ŠKRIPCU"

44. MAJSKA IZLOŽBA

10 - 31. maj 2012.

Izložba članova strukovnog udruženja ULUPUDS

Muzej primenjene umetnosti, Beograd
Organizator: Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Srbije
Kustos izložbe: dr Dijana Milašinović Marić
Grafičko oblikovanje: Dragana Nikolić

Ovogodišnja Majska izložba naslovljena je imenom „U škripcu“, što predstavlja svojevrsnu paradigmu aktuelne društvene stvarnosti koja pretpostavlja određene duhovite, kritičke i kreativne izazove. Majska izložba spada u najobimnije izložbe našeg savremenog stvaralaštva iz oblasti primenjenih umetnosti i aktuelni je presek žive umetničke i kulturne scene u Srbiji.

Uz centralnu izložbu na kojoj će učestvovati 209 umetnika, priređena je i samostalna izložba skulptura, prošlogodišnje dobitnice Velike nagrade, Jasne Dulić Grujić.

Pored revijalnog pregleda recentnih radova naših umetnika, za koje se opredelio žiri na osnovu konkursa, u vreme trajanja izložbe održaće se veoma zanimljiv prateći program,u prostoru muzejske galerije Žad kao što su prezentacije ličnih umetničkih projekata, edukativne radionice, okrugli stolovi, kritička predavanja…Tako ćemo imati eksluzivnu priliku da se upoznamo sa novim prepisom Miroslavljevog jenanđelja, jedinstvenim poduhvatom kaligrafa-prepisivača Svetozara Pajića Dijaka. Takođe, srešćemo se sa neumornim i vrsnim fotografom Dragoljubom Zamurovićem, koji će neposredno obrazlagati svoj najnoviji foto projekat vezan za Beograd. Arhitekta Vladimir Lovrić će nas informisati o eko arhitekturi, umetnosti i dizajnu. Zanimljivo će biti i zvučno i multimedijalno predstavljanje Anele Takač, magistra umetnosti koja nam stže iz Londona. Istoričarka umetnosti Mirjana Bajić, održaće predavanje i interaktivnu diskusiju na temu brendiranja. Jedan od devet pratećih programa biće i izložba In memoriam, posvećena liku i delu prerano preminule dizajnerke Dragoslave Beke Punišić.

I ova 44. po redu Majska izložba, kruna je pojedinačnih i kolektivnih napora umetnika, članova ULUPUDSa, koji žive i rade na teritoriji Republike Srbije ali i u dijaspori. Izložbu će pratiti kvalitetan katalog. Glavni pokrovitelji su Opština Stari Grad, Ministarstvo kulture i informacionog društva, SP Službeni glasnik, a izložbu pomažu još i Vadel, Empresa i Phoenician Arts, Mermer Art i Marmocer.

PRATEĆI PROGRAM 44. MAJSKE IZLOŽBE

 

NAGRADE:

Žiri 44. majske izložbe, U škripcu u sastavu: Milanka Berberović, predsednik, Ljiljana Ćinkul, Zoran Blažina, Jugoslav Vlahović i Jasna Dulić Grujić, dodelili su sledeće nagrade:

Veliku nagradu, 44. majske izložbe, U škripcu dobio je
– profesor i keramičar Velimir Velja Vukičević, mlađi, za rad Zamršeno i Lepota otpada

Plakete, 44. majske izložbe, U škripcu dobili su
– Branislav Brana Mitrović i Jelena Kuzmanović, arhitekte za autorski projekat porodične kuće u Ul. Koste Vojinovića
– Bogdan Maksimović, dizajner, za rad U škripcu – Under Pressure
– Jovan Babić, vajar , za rad Viseći vrtovi
– Marija Dokmanović, slikar i ilustrator, za interaktivnu ilustraciju

Specijalna priznanja, 44. majske izložbe, U škripcu
– Sonji Žugić, fotografu, za rad Zatomi – nepar
– Danijeli Paracki, dizajneru, za dizajn kataloga izložbe Primenjena umetnost i Beograd 1918/1941

Žiri Nagrade iz fonda Aleksandar Šaletić u sastavu: Vladimir Lovrić, predsednik, Nebojša Krstić, Katarina Bosnić i Dijana Milašinović Marić, na 44. majskoj izložbi, U škripcu dodelio je NAGRADU ALEKSANDAR ŠALETIĆ
– Miroslavi Petrović Balubdžić i Mihailu Timotijeviću, arhitektima, za projekat Senjski rudnik, park industrijskog nasleđa

Žiri Muzeja primenjenih umetnosti u sastavu: Biljana Vukotić, viši kustos, Ljiljana Miletić Abramović, vd direktor, Slobodan Jovanović, kustos, Bojana Popović, muzejski savetnik i Mila Gajić, viši kustos, otkupnu nagrada Muzeja primenjenih umtnosti dodelio je
– keramičarki Lani Rakanović, za kompoziciju Prekvalifikacija druga šansa, čestitamo koleginici

Donatori ULUPUDS-a 44. majske izložbe U škripcu
Opština Stari Grad
Ministarstvo kulture republike Srbije
JP Službeni glasnik iz Beograda

Sponziri koje su omogućile da se realizuje koktel na otvaranju
Firma VADEL
Galerija mozaika Phoenician-art iz Libana
Vinarija Mačkov podrum
Kuća vina Živković