ŽENA, RAT I PLAKAT: 1914-1918

ŽENA, RAT I PLAKAT: 1914-1918

24. februar - 19. mart 2016.

 „Uticaj Velikog rata na društveni položaj žene“

Povodom zatvaranja izložbe „Žena, rat i plakat: 1914-1918“ u Muzeju primenjene umetnosti u subotu, 19. marta u 13 časova biće organizovan panel na temu „Uticaj Velikog rata na društveni položaj žene„.

Učesnici:

Prof Alison Fell, University of Leeds, UK
Presentation topic: Images of Women in World War I

Dr Melanie Morin Pelletier, Historian, Canadian Museum of History
Presentation topic: Changes in the Perception of Women in Canadian Society during World War I

Dr Serpil Atamaz, Assistant Prof TOBB University of Economics and Technology, Ankara Turkey, PhD in History from University of Arizona
Presentation topic: The Roles Ottoman Women Played in World War I

prof dr Svetlana Slapšak, Ljubljana
Presentation topic: Revolution of Women s Bodies in WWI

Svoje učešće ma panelu imaće i prof dr Ljubinka Trgovčević i prof dr Gordana Duhaček iz Beograda.

Moderator:
dr Ana Stolić

Dobro došli!

Promocija publikacije

„Rat i plakat: 1914-1918“

U sredu, 24. februara u 18.30 u Muzeju primenjene umetnosti biće predstavljena publikacija „Rat i plakat: 1914-1918“ koju je, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pripremio Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja i autor istoimene izložbe priređene u Muzeju.

Na promociji će biti demonstrirana i multimedijalna dimenzija publikacije. Pored 240 plakata reprodukovanih u samoj knjizi, na mobilnom telefonu ili tabletu moći će da se „prelista“ blizu 500 plakata, koji su na izložbi bili prikazani na ekranima, zahvaljujući aplikaciji koju je napravio i koju će predstaviti Vitomir Jevremović. U međuvremenu, napravljen je polučasovni film u kome autor „vodi kroz izložbu“, a o izložbi govore učesnici prošlogodišnjeg skupa „Deset na jednu“, čiji su tekstovi sa skupa objavljeni u publikaciji „Rat i plakat 1914-1918“.