Златко Цветковић: НЕПОТРЕПШТИНЕ

Златко Цветковић: НЕПОТРЕПШТИНЕ

Реконтекстуелизација у уметности текстила
Докторски уметнички пројекат

15. јун - 03. јул 2021.

Златко Цветковић: Непотрепштине

Докторски уметнички пројекат

Ментор: др Оливера Нинчић, редовни професор

 

Докторски уметнички пројекат Златка Цветковића специфично је усмерен на историјске, уметничке, теоријске, социолошке, психолошке аспекте личног односа према различитим предметима у времену. Иницијације просторних инсталација које укључују његове непотрепштине, сежу до времена детињства, одрастања, и свих оних ситуација социјализације, стања анксиозности у односу на ствари, стварчице, фетише, али и на друге субјекте у датом окружењу, који су могли имати подударне тежње и потребе као и он, у одређеном тренутку.

Из трезора меморије, из давно затворених шкриња, аутор извлачи предмете које из некадашњег статуса преводи у поље и простор уметности. То чини, радећи, заправо, са њиховом материјалном и значењском, духовном премисом, оном њиховом суштином коју су стекли у свом »минулом раду« тј. животу. Идентитет тих ствари понекад остаје, чини се, непромењен, јер буде боје, мирисе, укусе, фасцинације из детињства. С друге стране, покрећу носталгично осећање, на атрибутској су клацкалици од важног до ефемерног и указују на промене спецификума илузија током времена.

Предмети су жива твар за Цветковића, а ту њихову виталност он потцртава уметничким поступцима, познатим у модернистичким и постмодернистичким периодима: апропријацијом, деконтекстуализацијом и реконтекстуализацијом. Поред тога, посеже за мултипликацијом и радикалном променом формата [димензија предмета], увећањем.

Из текста Љубице Јелисавац у каталогу изложбе

Избор радова

Добар пазар

детаљ

Торба сећања

детаљ

Укуси из кухиње стрина Ранке

детаљ

Енглеска је била ближа

детаљ

Распршени снови (Облак илузија)

детаљ

Златко Цветковић

2021.

ВРЕДНИЈА ОД ПОНИКЕ — ВЕЋА ОД ПОНИКЕ

просторна целина из два сегмента

У четвртом разреду сам за одличан успех добио бицикл, понику. Будући да сам је »поштено зарадио« није ми било свеједно што је морам »делити« са братом. Да ствар буде гора, у исто време се »тај мали напасник« некако докопао поштанске марке са Кубе, која је недостајала у мојој малој филателистичкој колекцији. Братски ривалитет и дечије надмудривањe довели су до тога да трампим свој нови бицикл за маркицу. Понику смо свакако морали да делимо, а маркица је напокон била моја.

Порив за поседовањем и тежња за употпуњавањем колекције је генератор ове »нереалне« трансакције из перспективе одраслог човека. У протеклих четрдесет година маркица је склопом породичних догађаја све више добијала на значају.

Вреднија од понике

Већа од понике

детаљ

БИОГРАФИЈА

ЗЛАТКО ЦВЕТКОВИЋ [Врњачка Бања, 1971] дипломирао је на Универзитету уметности у Београду, Факултету примењених уметности, Одсек дизајн текстила [1996]. На истом Факултету магистрирао је 2001. године, област Таписерија, менторка мр Јадранка Симоновић, редовни професор. Од 1997. године запослен на Факултету примењених уметности, Одсек текстил, сада је у звању ванредног професора, ужа уметничка област Текстил.

Члан је уметничке групе ЛУМ [Лаваторијум уметничких мисли] [1996—1998], удружења Пункт за уметнички експеримент [1999—2001], European Textile Network [2007—2015], као и УЛУПУДС-а [од 1997. године].

Остварио је 11 самосталних и преко 110 колективних изложби у земљи и иностранству. Његови радови се налазе у колекцијама Музеја примењене уметности у Београду, Музеја декоративних уметности и дизајна у Риги [Летонија], Централног музеја текстила у Лођу [Пољска], Културног центра у Горњем Милановцу, Атељеа 61 — установе за израду таписерије, Петроварадин и Завичајног музеја »Замак културе«, Врњачка Бања.

Добитник је већег броја награда и признања.

Вођење кроз изложбу

3. јул 2021.
Аутор фотографија: Немања Митровић