Zlatko Cvetković: NEPOTREPŠTINE

Zlatko Cvetković: NEPOTREPŠTINE

Rekontekstuelizacija u umetnosti tekstila
Doktorski umetnički projekat

15. jun - 03. jul 2021.

Zlatko Cvetković: Nepotrepštine

Doktorski umetnički projekat

Mentor: dr Olivera Ninčić, redovni profesor

 

Doktorski umetnički projekat Zlatka Cvetkovića specifično je usmeren na istorijske, umetničke, teorijske, sociološke, psihološke aspekte ličnog odnosa prema različitim predmetima u vremenu. Inicijacije prostornih instalacija koje uključuju njegove nepotrepštine, sežu do vremena detinjstva, odrastanja, i svih onih situacija socijalizacije, stanja anksioznosti u odnosu na stvari, stvarčice, fetiše, ali i na druge subjekte u datom okruženju, koji su mogli imati podudarne težnje i potrebe kao i on, u određenom trenutku.

Iz trezora memorije, iz davno zatvorenih škrinja, autor izvlači predmete koje iz nekadašnjeg statusa prevodi u polje i prostor umetnosti. To čini, radeći, zapravo, sa njihovom materijalnom i značenjskom, duhovnom premisom, onom njihovom suštinom koju su stekli u svom »minulom radu« tj. životu. Identitet tih stvari ponekad ostaje, čini se, nepromenjen, jer bude boje, mirise, ukuse, fascinacije iz detinjstva. S druge strane, pokreću nostalgično osećanje, na atributskoj su klackalici od važnog do efemernog i ukazuju na promene specifikuma iluzija tokom vremena.

Predmeti su živa tvar za Cvetkovića, a tu njihovu vitalnost on potcrtava umetničkim postupcima, poznatim u modernističkim i postmodernističkim periodima: aproprijacijom, dekontekstualizacijom i rekontekstualizacijom. Pored toga, poseže za multiplikacijom i radikalnom promenom formata [dimenzija predmeta], uvećanjem.

Iz teksta Ljubice Jelisavac u katalogu izložbe

Izbor radova

Dobar pazar

detalj

Torba sećanja

detalj

Ukusi iz kuhinje strina Ranke

detalj

Engleska je bila bliža

detalj

Raspršeni snovi (Oblak iluzija)

detalj

Zlatko Cvetković

2021.

VREDNIJA OD PONIKE — VEĆA OD PONIKE

prostorna celina iz dva segmenta

U četvrtom razredu sam za odličan uspeh dobio bicikl, poniku. Budući da sam je »pošteno zaradio« nije mi bilo svejedno što je moram »deliti« sa bratom. Da stvar bude gora, u isto vreme se »taj mali napasnik« nekako dokopao poštanske marke sa Kube, koja je nedostajala u mojoj maloj filatelističkoj kolekciji. Bratski rivalitet i dečije nadmudrivanje doveli su do toga da trampim svoj novi bicikl za markicu. Poniku smo svakako morali da delimo, a markica je napokon bila moja.

Poriv za posedovanjem i težnja za upotpunjavanjem kolekcije je generator ove »nerealne« transakcije iz perspektive odraslog čoveka. U proteklih četrdeset godina markica je sklopom porodičnih događaja sve više dobijala na značaju.

Vrednija od ponike

Veća od ponike

detalj

BIOGRAFIJA

ZLATKO CVETKOVIĆ [Vrnjačka Banja, 1971] diplomirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsek dizajn tekstila [1996]. Na istom Fakultetu magistrirao je 2001. godine, oblast Tapiserija, mentorka mr Jadranka Simonović, redovni profesor. Od 1997. godine zaposlen na Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsek tekstil, sada je u zvanju vanrednog profesora, uža umetnička oblast Tekstil.

Član je umetničke grupe LUM [Lavatorijum umetničkih misli] [1996—1998], udruženja Punkt za umetnički eksperiment [1999—2001], European Textile Network [2007—2015], kao i ULUPUDS-a [od 1997. godine].

Ostvario je 11 samostalnih i preko 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Muzeja dekorativnih umetnosti i dizajna u Rigi [Letonija], Centralnog muzeja tekstila u Lođu [Poljska], Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, Ateljea 61 — ustanove za izradu tapiserije, Petrovaradin i Zavičajnog muzeja »Zamak kulture«, Vrnjačka Banja.

Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja.

Vođenje kroz izložbu

3. jul 2021.
Autor fotografija: Nemanja Mitrović