НАЦИОНАЛНИ КОМИТЕТ ИКОМ СРБИЈЕ ГОДИШЊА НАГРАДА У 2008. ГОДИНИ ЗА ПРОЈЕКАТ ГОДИНЕ

додељена је ауторском тиму Музеја примењене уметности за српски део међународног пројекта: Адриатиц Церамицс Сyстем

  • ИВАНКА ЗОРИЋ, директор Музеја примењене уметности у Београду и носилац пројекта
  • МИЛИЦА КРИЖАНАЦ, кустос Музеја примењених уметности у Београду и кустос изложбе
  • МИЛИЦА ТАДИЋ, историчар уметности, асистент на пројекту

Интернационални пројекат Адриатиц Церамицс Сyстем, у оквиру међусуседског програма ИНТЕРРЕГ финансирала је Европска Унија. Земље учеснице су Италија, Хрватска и Србија. Носилац пројекта је Интернационални музеј керамике у Фаенци, Италија, а осим МПУ из Београда, у пројекат су укључени и Музеј за умјетност и обрт из Загреба и Музеј у Гротаљи, Италија.

Циљ овог пројекта је ширење знања из историје и културног наслеђа керамичке производње на тлу Италије и суседног Балканског полуострва. Пројекат је био подељен на више одвојених активности, од сачињавања базе података керамичких предмета и библиографских јединица из јадранске регије, конзервације и рестаурације керамике, пописа објеката са керамопластичним украсима и керамичке скулптуре на отвореном, до излагања и публиковања добијених резултата формирањем заједничке изложбе. Ауторски тим је интензивно радио на овом пројекту 17 месеци и допринео да историјска керамика јадранске регије са нашег подручја као и савремена српска керамика буду представљене на изузетно стручном и професионалном нивоу.
Завршна фаза реализације пројекта Адриатиц Церамицс Сyстем је изложба ОЧУВАЊЕ ИСТОРИЈСКЕ ВРЕДНОСТИ УМЕТНОСТИ КЕРАМИКЕ, која је премијерно отворена у Интернационалном музеју керамике у Фаенци (Италија) од 22.децембра 2007. и трајала је до 20. јануара 2008. Након Фаенце изложба је била постављена у Музеју примењене уметности у Београду од 12.фербуара до 12.марта 2008, а затим у Музеју за умјетност и обрт у Загребу (Хрватска) од 8-28. априла 2008. Свој пут изложба завршава у Гротаљи у Италији (15. мај -30. јун 2008.).

Изложба ИТАЛИЈАНСКА МАЈОЛИКА, 16-19 ВЕК је одржана у МПУ од 12. фебруара – 12. марта 2008. године. Ову изложбу колегиница Крижанац приредила је у част пројекта ИНТЕРРЕГ ИИИ. Изложбу је чинила изванредна колекција италијанске мајолике коју Музеј поседује, обрађена у тројезичној студији аутора М. Крижанац. Колекција коју чине тањири, зделе, бокали, албарели, хидрије, керамичке плочице… састоји се од тридесет предмета, израђених у познатим италијанским керамичким центрима од 16-19. века (Дерута, Монтелупо, Венеција, Фаенца, Рим, Ферара, Доћа).