NACIONALNI KOMITET IKOM SRBIJE GODIŠNJA NAGRADA U 2008. GODINI ZA PROJEKAT GODINE

dodeljena je autorskom timu Muzeja primenjene umetnosti za srpski deo međunarodnog projekta: Adriatic Ceramics System

  • IVANKA ZORIĆ, direktor Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i nosilac projekta
  • MILICA KRIŽANAC, kustos Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu i kustos izložbe
  • MILICA TADIĆ, istoričar umetnosti, asistent na projektu

Internacionalni projekat Adriatic Ceramics System, u okviru međususedskog programa INTERREG finansirala je Evropska Unija. Zemlje učesnice su Italija, Hrvatska i Srbija. Nosilac projekta je Internacionalni muzej keramike u Faenci, Italija, a osim MPU iz Beograda, u projekat su uključeni i Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba i Muzej u Grotalji, Italija.

Cilj ovog projekta je širenje znanja iz istorije i kulturnog nasleđa keramičke proizvodnje na tlu Italije i susednog Balkanskog poluostrva. Projekat je bio podeljen na više odvojenih aktivnosti, od sačinjavanja baze podataka keramičkih predmeta i bibliografskih jedinica iz jadranske regije, konzervacije i restauracije keramike, popisa objekata sa keramoplastičnim ukrasima i keramičke skulpture na otvorenom, do izlaganja i publikovanja dobijenih rezultata formiranjem zajedničke izložbe. Autorski tim je intenzivno radio na ovom projektu 17 meseci i doprineo da istorijska keramika jadranske regije sa našeg područja kao i savremena srpska keramika budu predstavljene na izuzetno stručnom i profesionalnom nivou.
Završna faza realizacije projekta Adriatic Ceramics System je izložba OČUVANJE ISTORIJSKE VREDNOSTI UMETNOSTI KERAMIKE, koja je premijerno otvorena u Internacionalnom muzeju keramike u Faenci (Italija) od 22.decembra 2007. i trajala je do 20. januara 2008. Nakon Faence izložba je bila postavljena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 12.ferbuara do 12.marta 2008, a zatim u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu (Hrvatska) od 8-28. aprila 2008. Svoj put izložba završava u Grotalji u Italiji (15. maj -30. jun 2008.).

Izložba ITALIJANSKA MAJOLIKA, 16-19 VEK je održana u MPU od 12. februara – 12. marta 2008. godine. Ovu izložbu koleginica Križanac priredila je u čast projekta INTERREG III. Izložbu je činila izvanredna kolekcija italijanske majolike koju Muzej poseduje, obrađena u trojezičnoj studiji autora M. Križanac. Kolekcija koju čine tanjiri, zdele, bokali, albareli, hidrije, keramičke pločice… sastoji se od trideset predmeta, izrađenih u poznatim italijanskim keramičkim centrima od 16-19. veka (Deruta, Montelupo, Venecija, Faenca, Rim, Ferara, Doća).