Награде ИКОМ-а Музеју примењене уметности

Поштовани сарадници и пријатељи Музеја примењене уметности

Са великим задовољством и поносом желимо да Вас обавестимо да је Музеј примењене уметности из Београда добио две награде националног комитета ИКОМ Србије за 2008/2009. годину, које су уручене на свечаности 21. маја 2009. године, у Галерији фресака.

Комисија за додељивање награда у саставу

  • Оља Васић, председник
  • Бранислава Јордановић
  • др Ненад Радић

једногласно је донела одлуку да се у категорији за Пројекат године награда додели Музеју примењене уметности за ретроспективну изложбу Душана Петричића Аутобиографика чији је кустос био Слободан Јовановић, а награду у категорији Кустос године добио је Душан Миловановић, музејски саветник Музеја примењене уметности за репрезентативну изложбу Ризнице манастира Хиландара као и за двотомну публикацију која је пратила.

Аутобиографика

Изложба Аутобиографика представљала је преглед опуса српско-канадског карикатуристе и илустратора Душана Петричића (рођен 1946. године). Током протекле четири деценије, Петричић је објављивао радове у најзначајнијим српским, канадским и америчким дневним и недељним новинама. Илустровао је тридесет и три књиге за децу и одрасле где је обликовао графичка решења која су улепшала детињство многим генерацијама младих Југословена и Канађана. Изложбу је пратио богато опремљен каталог на више од 300 страна, са текстовима Слободана Јовановића, Богдана Кршића и Растка Ћирића, док је по речима др Ирине Суботић изложба била: „инвентивно и духовито постављена“.

Изложба Душана Петричића Аутобиографика је имала велики публицитет у јавности и од стране појединих новинара и стручњака проглашена је културним догађајем 2008 године, а сам аутор је за ову изложбу добио Априлску награду града Београда.

Ризнице манастира Хиландара

Ризнице манастира Хиландара Душана Миловановића, изложба и публикације резултат су тридесетогодишњих истраживања предмета примењене уметности који се налазе у ризницама манастира Хиландара, или се налазе у Србији а настали су у Хиландару. После 30 година, оданог и посвећеног рада, сазнања о хиландарској примењеној уметности сазрела су да буду приказана јавности, као део свеукупног живота, значаја, утицаја и историје Хиландара. На савремен и атрактиван начин изложба је поред документарне фактографске грађе која се односи на Хиландарске ризнице и обнову манастира, приказала  и експонате из музејских збирки који се у погледу стила, времена настанка или из других разлога везују за ризнице Хиландара.Такође, Душан Миловановић је објављивањем Студијске колекције И, макар и посредним путем, омогућио женском делу популације да завири у хиландарске ризнице и ужива у њиховој лепоти.