Nagrade IKOM-a Muzeju primenjene umetnosti

Poštovani saradnici i prijatelji Muzeja primenjene umetnosti

Sa velikim zadovoljstvom i ponosom želimo da Vas obavestimo da je Muzej primenjene umetnosti iz Beograda dobio dve nagrade nacionalnog komiteta IKOM Srbije za 2008/2009. godinu, koje su uručene na svečanosti 21. maja 2009. godine, u Galeriji fresaka.

Komisija za dodeljivanje nagrada u sastavu

  • Olja Vasić, predsednik
  • Branislava Jordanović
  • dr Nenad Radić

jednoglasno je donela odluku da se u kategoriji za Projekat godine nagrada dodeli Muzeju primenjene umetnosti za retrospektivnu izložbu Dušana Petričića Autobiografika čiji je kustos bio Slobodan Jovanović, a nagradu u kategoriji Kustos godine dobio je Dušan Milovanović, muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti za reprezentativnu izložbu Riznice manastira Hilandara kao i za dvotomnu publikaciju koja je pratila.

Autobiografika

Izložba Autobiografika predstavljala je pregled opusa srpsko-kanadskog karikaturiste i ilustratora Dušana Petričića (rođen 1946. godine). Tokom protekle četiri decenije, Petričić je objavljivao radove u najznačajnijim srpskim, kanadskim i američkim dnevnim i nedeljnim novinama. Ilustrovao je trideset i tri knjige za decu i odrasle gde je oblikovao grafička rešenja koja su ulepšala detinjstvo mnogim generacijama mladih Jugoslovena i Kanađana. Izložbu je pratio bogato opremljen katalog na više od 300 strana, sa tekstovima Slobodana Jovanovića, Bogdana Kršića i Rastka Ćirića, dok je po rečima dr Irine Subotić izložba bila: „inventivno i duhovito postavljena“.

Izložba Dušana Petričića Autobiografika je imala veliki publicitet u javnosti i od strane pojedinih novinara i stručnjaka proglašena je kulturnim događajem 2008 godine, a sam autor je za ovu izložbu dobio Aprilsku nagradu grada Beograda.

Riznice manastira Hilandara

Riznice manastira Hilandara Dušana Milovanovića, izložba i publikacije rezultat su tridesetogodišnjih istraživanja predmeta primenjene umetnosti koji se nalaze u riznicama manastira Hilandara, ili se nalaze u Srbiji a nastali su u Hilandaru. Posle 30 godina, odanog i posvećenog rada, saznanja o hilandarskoj primenjenoj umetnosti sazrela su da budu prikazana javnosti, kao deo sveukupnog života, značaja, uticaja i istorije Hilandara. Na savremen i atraktivan način izložba je pored dokumentarne faktografske građe koja se odnosi na Hilandarske riznice i obnovu manastira, prikazala  i eksponate iz muzejskih zbirki koji se u pogledu stila, vremena nastanka ili iz drugih razloga vezuju za riznice Hilandara.Takođe, Dušan Milovanović je objavljivanjem Studijske kolekcije I, makar i posrednim putem, omogućio ženskom delu populacije da zaviri u hilandarske riznice i uživa u njihovoj lepoti.