Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019 – Игор Коруга и Маја Пелевић

Nema nade / Hopelessness

Igor Koruga i Maja Pelević (autori i izvođači)

Nema nade / Hopelessness

Igor Koruga i Maja Pelević (autori i izvođači)

01 Ime autora / podnosilac prijave:

Igor Koruga i Maja Pelević (autori i izvođači)

02 Uloga/kategorija:

Scenografija / dizajn scene i scenski dizajn događaja u celini

03 Naziv projekta:

Nema nade / Hopelessness

04 Opis (do 50 reči):

Nema nade se bavi ličnim i medijskim narativima koji oblikuju naše ophođenje sa svetom u kom su iscrpljene sve mogućnosti za borbu i promenu. Umesto fabrikovanja lažnih mogućnosti izbora i simuliranja utopijskih perspektiva, autori postavljaju pitanje kako afirmativno prihvatiti stanje beznadežnosti u kom su ukinute sve prilike za kolektivnu emancipaciju. Kako se obračunati sa kontinuiranom ironizacijom istorijskih revolucija i neprestanim sprečavanjem novih? Šta ako je beznadežnost jedina konstanta savremenog sistema? Postoji li, između očajavanja i odustajanja, treći put za suočavanje s njom? I šta kada se ona napokon iscrpi?

05 Impresum (produkcija, mesto, godina, ostatak autorskog tima):

Stanica – Servis za savremeni ples i Bitef teatar, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Beograd, Srbija; dramaturgija: Ana Dubljević i Jasna Jasna Žmak; zvuk: Darja Janošević; muzika: Rihard Vagner (Richard Wagner); realizacija scenografije: Ljubomir Radivojević; produkcija: Ksenija Đurović, Ana Vuković i Ana Fotev; tehnička realizacija: Ljubomir Radivojević, Dragan Đurković i Miroljub Vladić

06 Fotografija:

Vladimir Opsenica

07 Biografija (do 100 reči):

Igor Koruga se bavi izvođačkim umetnostima (ples i koreografija). Član je organizacije StanicaServis za savremeni ples u Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i na odseku Solo/Dance/Authorship na Univerzitetu umetnosti i edukativnom plesnom centru (Hochschulübergreifende Zentrum Tanz – HZT) u Berlinu. Dobitnik je nagrada Festivala koreografskih minijatura, Infanta, Evropske asocijacije za obrazovanje mladih i Nacionalne organizacije za retke bolesti.

Maja Pelević je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti i doktorirala na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Učestvuje u projektu Nova drama. Njeni tekstovi su izvođeni na scenama u zemlji i inostranstvu, a pored pisanja se bavi i režijom i performansom. Dobitnica je nagrada „Borislav Mihajlović Mihiz“, „Slobodan Selenić“ i Sterijine nagrade.