Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019 – Софија Митровић

kOSMIČkA frula

Sofija Mitrović

kOSMIČkA frula

Sofija Mitrović

kOSMIČkA frula

Sofija Mitrović

01 Ime autora / podnosilac prijave:

Sofija Mitrović

02 Kategorija:

Intervencija u javnom prostoru

03 Naziv projekta

kOSMIČkA frula

04 Opis (do 50 reči):

U javni prostor Saborišta (tradicionalnog svečarskog mesta okupljanja, a kasnije i mesta organizovanog otpora proiv okupatora), smešten je objekat nastao razradom artefakata tipičnih za tradicionalne intimne prostore – tronošca i frule. Spajanjem ova dva oblika, razradom njihovih kompozicionih odnosa i prelaskom iz intimnog prostora u javni, dolazi do uvećanja konačne forme principom multiplikacije.

05 Impresum (produkcija, mesto, godina, ostatak autorskog tima):

Sofija Mitrović, Međunarodna multimedijalna likovna kolonija Tršić, 2018; umetnički direktor Međunarodne multimedijalne likovne kolonije Tršić: Marko Lađušić; saradnik u realizaciji: Bojan Lukić; fotomodeli: Zmaj Lađušić i Bojan Lukić

06 Fotografija:

Sofija Mitrović

07 Biografija (do 100 reči):

Sofija Mitrović je završila diplomske i master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Član je timova koji organizuju radionice i grupa izlagača na nekoliko izložbi u oblasti arhitekture ustanova kulture, održanih u Crnoj Gori i Srbiji. Učestvuje kao izlagač u validacionom procesu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (Royal Institute of British Architects – RIBA) na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde stiče diplomu RIBA II stepena. Kao član Studentske sekcije, učestvovala je na Praškom kvadrijenalu 2015. godine, gde su predstavnici Srbije nagrađeni Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga. Iste godine upisuje doktorske umetničke studije scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Oblasti njenog interesovanja su čovek, prostor, umetnost i arhitektura, kao i njihovi međusobni odnosi.