4. БИЈЕНАЛЕ ДИЗАЈНА У ЛОНДОНУ 2023. ГОДИНЕ (LONDON DESIGN BIENNALE)

4. БИЈЕНАЛЕ ДИЗАЈНА У ЛОНДОНУ 2023. ГОДИНЕ (LONDON DESIGN BIENNALE)

30. децембар 2022.

4. БИЈЕНАЛЕ ДИЗАЈНА У ЛОНДОНУ 2023. ГОДИНЕ (LONDON DESIGN BIENNALE)

Србију ће на 4. Бијеналу дизајна у Лондону 2023. године (London Design Biennale), које ће бити одржано од 1 – 25. јуна 2023. године у Лондону, у престижном здању Сомерсет (Somerset House), представљати пројекат „Пројекат 134, Света геометрија“ аутора Душана Јововића. Музеј примењене уметности у Београду је Установа-реализатор за припрему наступа Републике Србије на предстојећем 4. Бијеналу дизајна у Лондону 2023. године (London Design Biennale).

Пројекат одговара задатој теми Бијенала – „Глобална игра: Ремапирање сарадње“ (The Global Game : Remapping Collaborations), која се односи на умрежавање актера и пројеката у области дигиталног дизајна. Одлуком Комесара Биљане Јотић, историчаркe уметности и кустоскињe и Установе – реализатора, изабран је рад под називом „Пројекат 134, Света геометрија“.

У образложењу Комесара се, између осталог, наводи да се изабрани пројекат односи на тежњу „ка разумевању културног положаја савременог човека који дизајнира стварност, пројекат отвара поље промишљања о вези теолошке традиције и савременог дизајна у односу са новим технолoгијама. Од космологије до вештачке интелигенције, преглед теолошког дизајна који је имплицитно повезан с новим технологијама савременог света, створио би плодну мрежу уметничких значења потребних за боље концептуализовање односа човека као бића и света уопште.“

Београд, 30. 12. 2022. године