ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН

Иддеја Музеја примењене уметности о организовању изложбе дечјих радова из области примењене уметности прихваћена је на Саветовању одржаном 5. јуна 1964. године, на коме су учествовали наставници основних школа који предају ликовно васпитање и историју, на тему могућности сарадње музеја и школа. Изложба се датумом везује за дан ослобођења Београда, 20. октобра и добија назив Дечји октобарски салон примењене уметности.

Дечји октобарски салон требало је да афирмише резултате новоустановљених облика наставе и омогући продор савремених искустава и њихово прихватање и проверавањe у школској пракси. Други мотив за оснивање Салона био је привлачење младе публике, која би стасавала у озбиљну музејску публику.

Тако је Дечји октобарски салон примењене уметности постао традиционална манифестација музеја, која негује дечју примењену уметност и која утиче на бројне генерације деце, већ више од четири деценије, како би преко изложби и креативних програма остварила жив сусрет са уметношћу.

Према речима Ангелине Фолгић Корјак, која је водила Дечји октобарски салон, од 1995. године повећао се број учесника, а изложба је добила на квалитету, презентације и графичкој опреми каталога.

Избор радова

Фигура бика

ФНРЈ, Србија, Београд, 1959. година

Фигура мајке са дететом

СФРЈ, Србија, Београд, 1963. година

Декоративни пано, хеликоптер

СФРЈ, Србија, Београд, 1976. година

За чика Јову

СФРЈ, Србија, Београд, 1983. година

Тата се брије

СРЈ, Београд, 1988. година