ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН

Дечји октобарски салон, основан 1964. године, је традиционална и уједно најстарија  стална музејска манифестација. Мало је институција, а посебно манифестација које су постигле  овакву постојаност, али и квалитет у свом раду. Од самог свог оснивања, ДОС има јединствен циљ, развој дечјег стваралаштва у области ликовне и примењене уметности, али и формирање будуће музејске публике.

Сваке године Музеј расписује Конкурс на коме, према пропозицијама, могу учествовати деца узраста од 4 до 14 година са радовима на тему задату од стране музејског кустоса. Радови приказани на изложбама представљају избор из велике продукције, пролазе кроз неколико фаза селекције и резултирају завршном изложбом радова. Током читавог процеса одвија се квалитетна сарадња кустоса изложбе  са ликовним педагозима институција које учествују.

Музеј издаје каталог на српском и енглеском језику који репродукује радове учесника и садржи текстове стручњака. Сваки учесник има право на свој бесплатан примерак.

Манифестација Дечји октобарски салон састоји се од изложбе и пратећег радионичког и едукативног програма. Изложба је селектирана и на њој се додељују награде како деци, тако и педагозима. Удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије (УЛУПУДС), посебно додељује  две награде:  за најуспелији дечји рад у области примењене уметности и за педагога који је на најкреативнији начин приближио примењену уметност деци.

Директни корисници манифестације Дечји октобарски салон су ученици и њихови наставници основних школа у Србији, као и деца и њихови васпитачи предшколских установа. Поред самих учесника, Салону гравитирају и деца осталих школа и вртића; ту су  родитељи, као и остали чланови шире породице, пријатељи, педагози школских и предшколских установа, колеге едукатори из других музеја, сарадници установа деце са посебним потребама, представници невладиних организација, представници медија и нарочито специјализованих програма посвећених деци итд.

Дечји октобарски салон сваке године посети између 1000 и 2000 деце, од којих пар стотина учествује у радионичким програмима.

За сва додатна обавештења у вези ДОС-а, на располагању вам стоје мр Милица Цукић, музејска саветница и Леа Зеи, ликовни педагог.

decjisalon@mpu.rs

телефони: 011/2626494, 011/2626841

ИЗБОР РАДОВА

Фигура бика

ФНРЈ, Србија, Београд, 1959. година

Фигура мајке са дететом

СФРЈ, Србија, Београд, 1963. година

Декоративни пано, хеликоптер

СФРЈ, Србија, Београд, 1976. година

За чика Јову

СФРЈ, Србија, Београд, 1983. година

Тата се брије

СРЈ, Београд, 1988. година

59. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН

58. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН