58. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН - КОНКУРС, 26. јун - 2. јул 2023.

58. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН - КОНКУРС, 26. јун - 2. јул 2023.

Страх и храбро срце

24. фебруар 2023.

СТРАХ И ХРАБРО СРЦЕ

58. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности

Расписао је ликовни конкурс

 

Позив ликовном педагогу

„Страх и храбро срце“ слоган је под којим ће бити одржан 58. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности у октобру месецу 2023. године.

Не плашимо се сви од истих ствари нити истим интензитетом. Примећено је да су неке бебе од рођења опрезније или више реагују на непозната лица, гласне звукове, итд. Свака особа има два урођена страха: страх од јаког, наглог звука и страх од губитка тла под ногама. Остали страхови се стичу током живота.

Још у најранијем детињству сусрећемо се са страхом од мрака, а и родитељи су ти који умеју да уплаше “ако не будеш добар-ра украшће те Бабарога“. Како одрастамо и наши страхови се умножавају, а они нарочито интензивни се могу претворити у фобије. Најчешће фобије су: арахнофобија, (страх од паукова); офидиофобија, (страх од змија), акрофобија, (страх од висине); агорафобија, (страх од отвореног простора); кинофобија, (страх од паса); астрафобија, (страх од муња и громова); клаустрофобија, (страх од затвореног простора); мизофобија, (страх од микроба); аерофобија, (страх од летења)….

Машта подстиче наше страхове, али нам може помоћи и да се страхови победе. Креативност, проистекла из маште, ствара уметничка дела која суочавањем са страхом ублажавају његово лоше дејство.

Страх може да буде штетан, када значајно омета наш раст и развој – када чини да избегавамо ситуације које јесу ризичне, али кроз које нам је корисно да прођемо. На пример, плашимо се да одговарамо на часу, уколико нисмо 100% спремни,

Наравно, с обзиром на то да је страх једна од примарних људских емоција, он стоји иза многих наших одлука и животних избора. Али то не мора нужно да буде рђаво; страх и служи да нас информише, позове на опрез у доношењу одлука, страх подсећа да треба да се припремимо, прикупимо више информација и слично. Невоља је када је страх неадекватан, претеран и када нас кочи.

Некада је тешко разумети дечји страх, а још теже га је умирити. Чини нам се да ликовно стваралаштво може бити идеалан начин на који деца  могу да превазилазе најразличитије страхове. Зато је циљ овогодишње теме 58. Дечјег октобарског салона, посвећене СТРАХУ, да деци непосредно помогне у томе.

Ко може учествовати на конкурсу

На конкурс могу да се пријаве деца узраста од 4 до 14 година (предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације).

Пропозиције

Учесници могу да конкуришу са радовима у наведеним техникама примењене и ликовне  уметности:

 • Пластично обликовање (глина, глинамол, пластелин, гипс, дрво, метал, керамика, жица, лим, каширани папир /папир- маше, дидактички необликован материjал / кутије, асамблаж)
 • Сликарске технике (акварел, гваш, темпера, акрилне боје, пастел, колаж, комбиноване технике на папиру)
 • Цртачке технике (оловка, креда, угљен, туш)
 • Графичке технике (дрворез, линорез, картон-тисак, литографија, монотипија)
 • Сценографије, костими, текстил, батик, таписерије и витражи
 • Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
 • Установе и асоцијације могу да пошаљу до 10 радова у различитим ликовним техникама; највише два рада у истој техници од једног учесника и један рад када је реч о сценографији (Молимо педагоге за  пажњу у одабиру радова).
 • Радови који не испуњавају пропозиције неће бити узети у селекцију!

Награде

Најуспелијим остварењима учесника Музеј ће доделити дипломе и награде, и то: три прве, три друге, три треће, три похвалне награде и награде наставницима који су остварили видљиве резултате у области неговања примењене уметности у настави ликовне културе. Осим музејских награда и диплома биће додељена и диплома УЛУПУДС – а.

Према пропозицијама изложбе, награђени радови постају својина Музеја примењене уметности, чувају се у колекцији дечје уметности Музеја и могу се повремено излагати и публиковати.

Када и како конкурисати

Радове ћемо примати од 26. јуна до 02. јула 2023. године. Радове донети или послати у Музеј примењене уметности, на адресу Вука Караџића 18, Београд. Одбијени радови се неће враћати поштом, али се могу подићи по обављеној селекцији. Музеј није у могућности да чува одбијене радове.

На полеђини сваког рада треба попунити следеће податке:

 • Име, презиме и узраст учесника
 • Назив рада и техника
 • Назив школе и место
 • Име и презиме наставника
 • Контакт телефон наставника
 • Контакт e-mail наставника

Уколико се рад потписује, потпис аутора мора бити на полеђини рада. Попуњен формулар треба одштампати  (не писати руком) и залепити на рад. Уколико рад не буде имао читљиву легенду, неће бити представљен на изложби и репродукован у каталогу.

Молимо наставнике да не врше додатне интервенције на завршеним радовима.

Контакт

За све договоре и обавештења на располагању вам стоје Леа Зеи, ликовни педагог и Милица Цукић, музејска саветница.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Телефон: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

Формулар за пријаву и Позив ликовном педагогу у pdf формату

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

КОНКУРС ЗА 58. ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН