Отварање изложбе уметничке керамике „У дијалогу“

Отварање изложбе уметничке керамике „У дијалогу“

30. мај 2024.

Правци и тенденције српске керамике од 1937. године до данас

 

Музеј примењене уметности срдачно Вас позива на свечано отварање изложбе „У дијалогу“, уметничке керамике из збирки Музеја примењене уметности и Народног музеја у Аранђеловцу, која је ауторски пројекат виших кустоскиња Јелене Поповић и Тање Вићентић.

На свечаном отварању у четвртак, 30. маја, у 18 часова публици ће се обратити:

Биљана Јотић, директорка МПУ,

Дарко Павловић, в.д. директора Нaрадног музеја у Аранђеловцу

др Симона Чупић, редовна професорка Филозофског факултета

Представник/ца Министарства културе, који ће свечано отворити

 

Основна идеја је да се прикажу главни правци и тенденције у домену уметничке керамике, па су изабрани најрепрезентативнији представници одређених целина: Елементи традиције у служби нових идеја, Природа кроз форму и материјал, Трансформација од предметног до апстрактног и Нова значења.

 

Циљ изложбе је да се кроз различите дискурсе покаже трансформација уметничке керамике у Србији током 20. и почетком 21. века, и развојни пут током којег је керамика од утилитарног предмета постала део проширеног поља визуелних уметности.

 

Различити аспекти афирмације и развоја керамике на овим просторима били су условљени делатношћу музејске праксе Музеја примењене уметности, као и делатношћу Света керамике, симпозијума керамичара, који се одржава у оквиру Смотре југословенске уметности Мермер и звуци из Аранђеловца од 1974. године до данас.

 

На изложби ће бити приказани радови који су ретко излагани попут паноа Ивана Табаковића „Хрватско пролеће“ 1937. и радова иностраних уметника који су гостовали на симпозијуму „Свет керамике“ и оставили неизбрисив траг на српске уметнике.

 

Изложбу прати двојезични каталог у издању Музеја примењене уметности са (стручним/ауторским) текстовима виших кустоскиња – Јелене Поповић, из Музеја примењене уметности, и Тање Вићентић из Народног музеја у Аранђеловцу, као и музејске саветнице Музеја примењене уметности Бојане Поповић.

 

Током трајања изложбе публика ће имати прилику да се кроз пратећи програм у виду стручних вођења, предавања и радионица упозна са драгоценим културним наслеђем два музеја, као и са могућностима и креативним потенцијалом керамике.

 

Изложбу можете посетити до 25. јуна 2024. године.

 

Ауторке изложбе:

Јелена Поповић, виша кустоскиња МПУ

Тања Вићентић, виша кустоскиња НМАР

 

Реализација: Музеј примењене уметности, Београд и Народни музеј, Аранђеловац

Покровитељство: Министарство културе Републике Србије