Отварање изложбе ,,Урбане бајке''

Отварање изложбе ,,Урбане бајке''

09 - 20. мај 2024.

Музеј примењене уметности срдачно вас позива на свечано отварање изложбе ,,Урбане бајке“, култног архитекте Александра Мијатовића, у четвртак, 9. маја, у 19 часова.

Том приликом присутнима ће се обратити:

Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности

Данило Стојaновић, професор

Славимир Стојановић, аутор изложбе и каталога

Изложба ће бити отворена од 9 – 20. маја 2024. године.

Видимо се у Музеју!

 

Отворена изложба „Урбанe бајке“ култног архитекте Александра Мијатовића

У препуној главној галерији Музеја примењене уметности, у четвртак, 9. 4. 2024, у присуству породице, бројних пријатеља, колега и поштоваоца проф. Александра Мијатовића је отворена изложба под називом „Урбане бајке“. Током свечаног дела отварања присутнима су се обратили члан Управног одбора МПУ Игор Тодоровић, дизајнер Славимир Стојановић и  проф. Данило Стојановић.

Након што је поздравио присутне, Славимир Стојановић је истакао да је Музеј примењене уметности најприродније место за поставку ове изложбе, и објаснио да је она  названа „Урбане бајке“ зато што је „Сале имао ту невероватну приповедачку способност да нам кроз форму исприча бајку.“

„Његови ентеријери су били, како је и сам често понављао, урбане бајке осмишљене тако да вас моментално по уласку транспортују у неки паралелни свет неспутане маште из кога не желите да одете.“ написао је Стојановић у каталогу за ову изложбу.

У истом тексту Славимир Стојановић се осврнуо и на љубав коју је проф. Мијатовић имао према свом послу као редовни професор Факултета примењене уметности. „Волео је своје педагошко звање и сматрао га ултимативним људским достигнућем. А у послу, он се у ствари играо, као насмејани дечак. Његово знање је било огромно и широко. Од историје, преко археологије до физике и хемије, био је као нека ходајућа академија наука и уметности. У његовом присуству имали сте осећај да седите са Леонардом, Моцартом и Ајнштајном одједном. Био је рођени професор, који је умео речима да ствара јасне и незаборавне слике.“

О пројектантско стваралачком раду архитекте Александра Мијатовића у каталогу изложбе пише његов некадашњи професор и колега проф. Данило Стојановић.

„Могло би се рећи да је он у свом двадесетпетогодишњем стручно-уметничком и професионалном ангажовању осмислио и у највећем броју случајева, уз избор извођача и извођачки надзор, заокружио стваралачки процес потпуном реализацијом запањујуће великог броја објеката, ентеријера и просторних склопова у општем смислу. Он је био специфичан аутор изузетно запажен и препознатљив и његов рад у себи носи свјеврсну аутентичност те представља родоначелника у таквом прилазу обликовању ентеријерских склопова.“

Током своје изузетно плодне каријере, у протекле три деценије, проф. Мијатовић успешно је извео преко 550 ауторских пројеката у земљи и иностранству, углавном кафића и ресторана. Често је користио материјале и склопове који су већ постојали у свеукупном окружењу, а које је рециклирао и стављао у нови контекст, нову атмосферу и колористичке гаме, које је сам стварао.

Локомотива, Дизел, Кафе Кафе, Франш, Доријан Греј, Балзак, Кандахар, Мала фабрика укуса, Цегер, Окно, Касина, Муха, Око, Библиотека и Ћошак стари, само су неки од објеката које је архитекта Мијатовић самостално пројектовао и извео у Београду.

Редовни професор Факултета примењене уметности и проректор Универзитета уметности у Београду, Александар Мијатовић, преминуо је у Београду 2022. године, у 59. години, након краће и тешке болести.

Изложбу прати богато опремљен каталог у издању Музеја примењене уметности у којем су, на  202 стране, приказане личне и породичне фотографије, као и реализовани пројекти и скице ентеријера Александра Мијатовића. Овај каталог ће сви заинтересовани моћи да купе у музејској продавници „Design market”.

Изложба је отворена до 20. маја 2024. године.

Кустос: Биљана Јотић

Дизајн експоната, каталога и графичка припрема: Славимир Стојановић

Фотографије: Драгана Удовичић

Организација: Музеј примењене уметности

Покровитељство: Министарство културе Републике Србије