Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019 – Бранислава Стефановић

Šklovski

Branislava Stefanović

01 Ime autora / podnosilac prijave:

Branislava Stefanović

02 Uloga/kategorija:

Upotreba prostora za scenski događaj

03 Naziv projekta:

Šklovski

04 Opis (do 50 reči):

Inspirisan romanom ZOO ili pisma ne o ljubavi, formalistički panoptikum Šklovski postavljen je u prostor nekadašnje klanice Beogradske industrije mesa „Slavija“, u kojoj publika dobija ulogu „emigracije“, a ženski hor ulogu Ruskog jezika. Principi formalne metode Viktora Šklovskog (Виктор Борисович Шкловский) materijalizuju se i postaju vidljivi kao što Cymatics instalacije čine vidljivim zvučne talase različitih frekvencija.

05 Impresum (produkcija, mesto, godina, ostatak autorskog tima):

Fond „Heartefact“ i klub „Fabrika“, Beograd, 2018; glumački ansambl: Sonja Isailović; Kristina Savkov, Pol Mari (Paul Murray); Akademski ženski hor „Collegium Musicum“, dirigent: Dragana Jovanović; dramaturg i asistent režije: Đorđe Kosić; snimanje zvuka: Jakov Munižaba; realizacija zvuka: Lazar Milošević; video snimak: David Jovanović; zastave, slova, plakati i program: Vasilije Petrović; projektovanje i izrada zvučnika, megafona: Teams Design i Žarko Bubalo; stručni konsultant za rusku književnost i formalizam: Zorislav Paunković; plakat: Uglješa Vrcelj i Aleksandra Filipović – superDOT; Laboratorija za akustiku Elektrotehničkog fakulteta: Miomir Mijić i Dragana Šumarac Pavlović; Laboratorija za doživljaj zvuka Fakulteta dramskih umetnosti – soba 64

06 Fotografija:

Ana Damnjanović

07 Biografija (do 100 reči):

Branislava Stefanović, rediteljka (pozorište, video, zvuk), redovna je profesorka i predsedavajuća Umetničkog veća Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Osnovala je i vodi Laboratoriju za doživljaj zvuka FDU – soba64. Kao autor i reditelj potpisuje brojne pozorišne predstave, interdisciplinarne akcije, performanse, radio-drame, sound art instalacije, kao i pet televizijskih serija i televizijski film My voice. Sarađivala je sa većinom profesionalnih pozorišta u Srbiji, kao i sa trupom Kugla glumište iz Zagreba. Učestvovala je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Bitefu, Oktobarskom salonu, festivalima Mixer, Resonate, Tribini kompozitora i u Galeriji HUB12.