46. Салон архитектуре - Свечано отварање

46. Салон архитектуре - Свечано отварање

28. март 2024.

Музеј примењене уметности срдачно Вас позива на свечано отварање 46. Салона архитектуре, у четвртак, 28. марта у 18 часова.

Том приликом присутнима ће се обратити чланови Савета 46. Салона архитектуре:

  • Слободан Јовић, испред Музеја примењене уметности
  • Весна Цагић Милошевић, испред удружења УАС
  • Жаклина Глигоријевић, испред удружења ЖАД
  • Марко Корошец, испред АСАП-а
  • Биљана Јотић, директорка МПУ, која ће свечано отворити 46. Салон архитектуре
  1. Салон архитектуре представља континуитет пажљиво успостављане синергије током вишегодишње припреме и формирања прве Националне архитектонске стратегије, усвојене средином 2023. године. Као и Стратегија, Салон негује и подржава вредности генерисане кроз традицију и развој, али прави и искорак у форми, темама и садржају: изложбу укупне архитектонске продукције у Србији и такмичење за најбоља остварења ове године прати богат едукативни програм намењен архитектонској заједници и широј јавности, у складу са визијом и циљевима Стратегије.

С тим у вези, слоган овогодишњег Салона је Имамо своју политику! Архитектонска заједница је дефинишући сопствене архитектонске политике (коначно) добила основ за акцију успостављања механизама којима се утиче на квалитет архитектуре. Салон је прилика да се разуме дато право и усвоји могућност професије да делује, као и да се учине први кораци у примени Стратегије. Због свог националног карактера, снажне јавне комуникације и великог домета, фокус програма Салона је на спровођењу аспеката Стратегије који се тичу места архитектуре у друштву, култури, институцијама и образовном систему, чему ће допринети и представљена искуства у примени архитектонских политика уважених гостију из Европе.

Организација: Музеј примењене уметности (МПУ) у сарадњи са Удружењем архитеката Републике Србије (УАС), Асоцијацијом српских архитектонских пракси (АСАП) и Женским архитектонским друштвом (ЖАД).

Покровитељство: Министартсво културе Републике Србије
Спонзори: REHAU, Alumil, ACO, SAINT-GOBAIN, MEGA CONCEPT