НАСТУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА ПРАШКОМ КВАДРИЈЕНАЛУ СЦЕНСКОГ ДИЗАЈНА И СЦЕНСКОГ ПРОСТОРА 2023.

НАСТУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА ПРАШКОМ КВАДРИЈЕНАЛУ СЦЕНСКОГ ДИЗАЈНА И СЦЕНСКОГ ПРОСТОРА 2023.


О нежности, сновима и одговорности

08 - 18. јун 2023.

НАСТУП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА ПРАШКОМ КВАДРИЈЕНАЛУ СЦЕНСКОГ ДИЗАЈНА И СЦЕНСКОГ ПРОСТОРА 2023.

Прашка тржница (Pražská Tržnice), Праг, 8-18. јуни 2023.

 

О нежности, сновима и одговорности

На Квадријеналу 2023., најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору, Република Србија наступиће у две категорије: Секција земаља и региона (Section of Countries and Regions) и Студентска изложба (Student Exhibition), са заједничком темом под називом О нежности, сновима и одговорности.

Ослонац промишљања наступа Србије на Прашком квадријеналу налази се у проблемском приступу и тематизацији рада, заједничким за обе категорије. Обе изложбе су и додатно тематизоване. Национална поставка посвећена је изузетним људима и/или њиховим радовима, док се студентска бави изузетним причама о посебним просторима младих људи, местима о којима мисле и сањају. Специфичност оба рада огледа се и у успостављању активног односа према месту излагања, Прашкој тржници, у садржинском, значењском и просторном контексту.

Национална поставка, под називом Moonshine piano, конципирана је као вишеслојна „приповедачка машина“ која укључује значајне представнике савремене позоришне (и не позоришне) сцене у Србији, у развој нових наратива заснованих на специфичним артефактима. Централни елемент поставке је врста хибридног „реквизита за разговор“, створеног од одбаченог клавира и микро-дестилерије, чији је примарни задатак да произведе оквир за фиктивно приповедање између домаћина, гостију и публике. Moonshine Piano можемо разумети и као перформативну инсталацију, у циљу стварања колективног наратива. Кустос поставке, изабран на јавном конкурсу, је Миодраг Куч, архитекта и сценски дизајнер који живи и ради на релацији Берлин-Нови Сад.

Студентска изложба, под називом Сањарење конципирана је као заједнички уметнички рад петнаест студената различитих факултета у Србији, изабраних путем јавног конкурса. Овај рад, у форми перформативне инсталације, настао је током вишемесечног креативног процеса и бави се трансакцијом снова. Овај процес је нежан, одвија се кроз дељење, препознавање и досањавање подељених снова у реалном простору прашке тржнице. Кустоски тим Студентске изложбе чине Александра Пештерац и Даниела Димитровска (Факултет техничких наука), Павле Динуловић (Факултет драмских уметности), Нинослава Вићентић (Факултет примењене уметности), Андреа Палашти (Академија уметности Нови Сад), Павле Стаменовић (Архитектонски факултет Београд), Наталија Богдановић (FILUM Крагујевац). Менторски тим чине Маја Вилић, Владимир Савић и Маша Сеничић.

Организатори наступа:

Музеј примењене уметности, Београда и Сцен – Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду – OISTAT центар за Србију.

Комесари-кустоси наступа:

Биљана Јотић, историчар уметности, директор Музеја примењене уметности у Београду и Татјана Дадић Динуловић, теоретичар сценског дизајна, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду.

Покровитељ наступа:

Министарство културе Републике Србије.

 

О манифестацији

Прашки квадријенале најзначајнија је светска манифестација посвећена сценском дизајну и сценском простору. Основана 1967. године, ова манифестација данас представља широку платформу за истраживање различитих области сценског стваралаштва – од артикулације физичког простора за игру и дизајна декора, костима, звука и светла у позоришту, преко уметничких и кустоских пракси иницираних укрштањем и преклапањем архитектуре, сценских и визуелних уметности, до сајт-специфик пројеката и употребе простора савременог града као позорнице. Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2015. године награђен је Златном медаљом за успостављање дијалога. То је прва награда Србије на овој манифестацији.

Уметнички концепт Квадријенала 2023. посвећен је теми Rare, схваћеној у широком пољу могућих превода овог појма, али са превасходном жељом да укаже на ретке и изузетне идеје, дела и уметнике који стварају у позоришту и извођачким уметностима у последњих шест година.

Просторни концепт Квадријенала 2023. посвећен је индустријском наслеђу, па је главни простор излагања комплекс некадашње кланице у прашкој области Холошовице, тј. тржнице, данас истоименог уметничког дистрикта.

КОНЦЕПТ НАСТУПА - О НЕЖНОСТИ, СНОВИМА И ОДГОВОРНОСТИ

НАЦИОНАЛНА - MOONSHINE PIANO

Пиано

ЛП Дуо (Соња Лончар & Андрија Павловић)

Аутор: Миодраг Куч

Фото: Андрија Динуловић

Аутор: Миодраг Куч

Фото: Андрија Динуловић

Аутор: Миодраг Куч

Фото: Андрија Динуловић

СТУДЕНТСКА - САЊАРЕЊЕ

Фото: Немања Кнежевић

Фото: Немања Кнежевић

Колаж

Катарина Кети Захаријев

УМЕТНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ У ОСТАЛИМ ПРОГРАМИМА