25. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

25. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

27. фебруар - 23. март 2003.

Кустос изложбе: Мр Љиљана Милетић Абрамовић, музејски саветник
25. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ је традиционална манифестација Музеја примењене уметности, одржана од 27. фебруара до 23. марта 2003. године. Двадесет пети салон архитектуре имао је јубиларни карактер, који је означио завршетак младалачке етапе у животу ове манифестације и обележио њен улазак у зрело доба. Симболика јубилеја истакнута је и приближавањем тридесетогодишњице постојања Салона, који је основан 1974. године.

У каталогу 25. салона архитектуре мр Љиљана Милетић Абрамовић, аутор концепције изложбе и каталога, каже: »Салон као манифестација има за циљ да сачува свој првобитни карактер спектакуларне изложбе архитектонских радова, али и да добије научно и музеолошко тумачење са архивско-документацијском подлогом. У том контексту концизна ретроспектива, као мањи сегмент Двадесет петог салона, означава покушај валоризације и сагледавања савремене архитектуре, с циљем да се прекорачи ефемерност одреднице „текућа продукција“ и да архитектура, задржавши сферу технике и бизниса, буде преведена у културолошки корпус историје уметности.«

На изложби је приказано 140 радова 180 аутора, заступљених у свим категоријама: архитектура, урбанизам, ентеријер, градитељско наслеђе и архитектонска публицистика. Највише радова било је из архитектуре, затим из урбанизма и ентеријера. Такође, одабран је мањи број квалитетних студентских радова.

Grand Prix 25. салона архитектуре додељен је архитекти Василију Милуновићу за пословни објекат МПЦ на Новом Београду.