29. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

29. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

Спонтани токови (локално - регионално - глобално)

24. март - 29. април 2007.

Кустос изложбе: мр Љиљана Милетић Абрамовић, музејски саветник
Музеј примењене уметности и овог пролећа традиционално организује Салон архитектуре, најзначајнију изложбу домаћих остварења из области архитектуре. Овогодишња изложба представља преглед најновије продукције, за последњих годину дана, у различитим областима (архитектура, ентеријер, урбанизам, публицистика, конкурси).

Спонтани токови (локално – регионално – глобално) је мото 29. Салона архитектуре који одражава намеру да се изрази упитаност како се многобројне дилеме присутне у глобалистичкој архитектонској мисли и пракси рефлектују на архитектуру наше средине. Овим насловом хтели смо да нагласимо утицај глобалне културолошке ситуације на регионално и локално окружење као и начине како се она прелама у архитектонској пракси, односно, где се преклапају жижне тачке интеракција.

На овогодишњем 29. Салону архитектуре од преко 200 радова, колико је конкурисало за излагање, изабрано је око 160. Пред нама су реализовани објекти, пројекти, урбанистичке студије, публикације. На основу изложених радова може се формирати јаснија слика о „алхемији“ српске архитектуре, али и о „алхемији“ српског друштва. Суочени смо са продукцијом која се базира на утицају прогресивних спољних тенденција, а реално је генерисана унутрашњим стањем друштва. Очигледно је да су архитекти одлично информисани и да стварају, инспирисани светским архитектонским трендовима, што поткрепљује и неколицина радова аутора из иностранства.

Жири Салона у саставу: Влада Славица, председник, Гордана Ковачевић, Анамарија Ковенц Вујић, Лазар Кузманов, Александар Родић доделио је признања овогодишње манифестације.

 

Кустос изложбе: мр Љиљана Милетић Абрамовић, музејски саветник
tel: 011 / 2631 572
e-mail: ljma@mpu.org.yu