40. дечји октобарски салон - „Лутке и луткарско позориште“

40. дечји октобарски салон - „Лутке и луткарско позориште“

20. октобар - 11. децембар 2005.

Кустос изложбе: Ангелина Фолгић Корјак, музејски саветник
Дечји октобарски салон је манифестација посвећена едукацији деце у области примењене уметности, која има за циљ неговање аутентичне визуелне културе детињства. Седиште манифестације налази се у Музеју примењене уметности у Београду, где је током четири деценије излагања и вредновања уметност деце добила статус уметничког добра од културне вредности. То потврђују мали излагачи током 40 генерација, данас декани уметничких факултета, професори уметничких школа и познати уметници.
Дечји октобарски салон има карактер традиционалне изложбе на којој се излажу уметнички радови деце реализовани у току једне школске године, узраста од 5 до15 година. Овом манифестацијом Музеј даје деци прилику да упознају традицију и културу стварања средине у којој одрастају, као и културу и цивилизацију савременог света.

Овогодишња изложба 40. ДЕЧЈЕГ ОКТОБАРСКОГ САЛОНА посвећена је луткама које су деца креирала и остварила у сарадњи са педагозима визуелно-ликовне културе у школи, у атељеима за рад са децом, у вртићима и играоницама за предшколски узраст. Изложба нас уводи у савремени свет лутака, где смисао лутке играчке, лутке у настави, лутке за оживљавање ликова из прича, бајки и у позоришту уз драматизацију и позоришни наступ деце и глумаца, обухвата комплексност различитих типова уметничког изражавања.
На овогодишњи конкурс Дечјег октобарског салона приспело је 2500 радова од чега је селекциона комисија одабрала укупно 250 радова за излагање. Учешће су узела деца из Београда и из других градова Србије и Црне Горе, Интернационална школа из Београда и Руска школа, а по први пут Салон има и међународне учеснике, децу из Италије чији радови равноправно учествују на изложби. Међународна сарадња са Италијом остварена је захваљујући Италијанском институту за културу у Београду.
Овогодишња тема „Лутке и луткарско позориште“ уводи нас у уметност луткарства и у луткарско позориште, где су заступљене све уметности: покрет, поезија, драма, уметност боје, облика, сна и стварности. Данас је сцена лутака углавном намењена деци. Уз помоћ лутке дете у раном узрасту препознаје животне улоге и присне односе у породици. Кроз игру са луткама врши персонификацију личности док у фантазији оживљава ликове из маште, прича и бајки. Изглед лутке одређен је формалним одликама њене визуелне појаве и у контексту је са уметничким обликовањем културе у којој је лутка настала. Лутка без премца оживљава финесе и танане ћуди у којима се открива раскош људске природе. Леп као лутка је дечји лик, лепа као лутка је права лепотица. Лутка је и идеализована лепота, симбол лепих и добрих људских особина. У негативном смислу она може представљати неиспуњеност и таштину.

Радови из селекције Дечјег октобарског салона дају слику ведрог доба детињства, нудећи идеје и инспирацију како се лутке могу правити, уместо да се само купују. На радионицама организованим у пратећем програму Салона, учићемо да будемо луткари, и да се играмо као глумци у луткарском позоришту.

Групни рад, 5-7 година, "Дечак - папир маше"

П.У. "Дечја радост", Панчево ликовни педагог: Емил Сфера

Софија Мишовић, 13 година Титанија-лутка комбинована техника

Дружина "Сан-сан=сунчев зрак", Нови Београд ликовни педагог: Јулкица Зубовић-Масниковић

Софија Бијелић, В разред Маска комбинована техника

ОШ "Марко Орешковић" Београд, ликовни педагог: Рената Станчић

Алекса Митровић, 5,5 година "Фигура" комбинована техника

П.У. "Бошко Буха"; вртић "Невен", Палилула ликовни педагог: Мирјана Димитријевић

ШКОЛСКО ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ “ОГЊЕНИ ЗМАЈ“ ОШ “Н.Х. СИНИША НИКОЛАЈЕВИЋ“ ИЗ БЕОГРАДА НА 40. ДЕЧЈЕМ ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ

Весна Свобода, ликовни педагог у Основној школи “Н.Х. Синиша Николајевић“ основала је 2000. године у Београду школско луткарско позориште “Огњени змај“. У рад се од самог оснивања укључила као драмски водитељ и Славица Обрадовић, професор српског језика. У трупи сарађују учитељице Бранка Милојевић, Љубица Поповић и Јасмина Хоџић. У позоришту деца узраста од 7 до 14 година израђују лутке, припремају и изводе позоришне представе. На репертоару је 10 представа, са којима наступају у школи и другим установама. У Музеју примењене уметности извели су, током трајања изложбе четири представе за децу из основних школа из општине Стари град.