40. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

40. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

ПОЉА БУДУЋНОСТИ

29. март - 05. мај 2018.

Извештај жирија 40. Салона архитектуре

Жири 40. Салона архитектуре у саставу:

  • Снежана Ристић, председница
  • Бранко Белаћевић
  • Ружица Богдановић
  • Предраг Милутиновић
  • Вељко Радуловић

Жири констатује да је за овогодишњи Салон кандидовано 180 радова у свим категоријама, и да је у званичну селекцију ушло 106 радова. У конкуренцији за награде било је 75 радова, у 7 категорија: архитектура, урбанизам, ентеријер, експеримент и истраживање, публикације, архитектонска критика, архитектонска фотографија. Конкурсни и студентски радови не улазе у конкуренцију за награде.

Жири констатује да је ове године берба радова у целини била квалитетнија него прошлих година, није било лако одлучити се за добитинике награда, признања и похвала, па се о свим наградама одлучивало већином гласова.

У данашњем свету позиције архитеката су нестабилне, вредности урушене, о друштвеној одговорности скоро да се и не разговара. Сведоци смо да се у таквом тренутку појављују групе и појединци који реагују на велике, по град и друштво у целини неповољне промене. Подједнако у богатим и сиромашним деловима наше планете. Код нас је, као и у свету, све више алтернативних, нетипичних архитектонских пракси и иницијатива, па предлажемо Савету Салона архитектуре да уведе нову категорију – активизам у архитектури.

Велику награду – Grand Prix 40. Салона архитектуре

додељује аутору Дејану Тодоровићу

за реализовано дело Пројекат адаптације, реконструкције и доградње Музеја савремене уметности у Београду

Ово је важан објекат за нашу културу. Десет година чекали смо да се Музеј поново отвори. Дејан Тодоровић прихватио се тешког и осетљивог задатка – адаптације, реконструкције и доградње иконичне зграде наше модерне, ремек-дела Ивана Антића и Иванке Распоповић. Требало је много тога урадити да би се зграда прилагодила савременим потребама, да би то био музеј за данашње време. Много тога морало се променити, понешто је и дограђено, а све је требало извести тако да буде скоро невидљиво. Дејан Тодоровић је, са својим тимом, овај посао извео херојски, за врло кратко време, посвећено, елегантно и са великим поштовањем према објекту Музеја савремене уметности и њеним ауторима… Што невидљивије то боље. Овакав приступ решавању реконструкција важних јавних објеката, рецимо то још једном, користан је и важан за нашу архитектонску праксу и добар је пример како оваквим компликованим темама треба приступати. А треба очекивати још обнова и реконструкција великих и важних модернистичких зграда. Јер, прошло је већ више од пола века откако су прве саграђене.

Награду у категорији Архитектура

додељује ауторима Милану Лојаници, Владимиру Лојаници

за реализовано дело Пословно-трговачки и хотелски центар Рајићева, Београд

Ни прича о овом објекту није једноставна. Од конкурса до реализације протекло је 18 година. А за то време мењали су се инвеститори, политичке околности, мењао се програм, власништва, закони… У том ритму мењао се и пројекат. Архитекти су преговарали, прилагођавали се новим захтевима, повећавали квадратуру, борили се за дигнитет своје професије. У срцу старог градског језгра на крају Кнез Михајлове улице, на граници са Калемегданом, резултат је савремени објекат који има фасаду на четири улице, тржни центар са хотелом и подземном гаражом у неколико нивоа, терасама које откривају сасвим нове градске визуре, архитектура која поштује историјско језгро, али га не копира – већ интерпретира тамо где треба.

Награду у категорији Гости салона – дело у иностранству

додељује ауторима Браниславу Митровићу, Синиши Таталовићу; коаутору Огњену Крашни

за реализовано дело Кондо хотел, Каменово, Црна Гора

Овим делом, вишеструко награђивани архитекта Бранислав Митровић са својим тимом наставља континуитет свеже, савремене, прочишћене архитектуре добро контекстуализоване у суровом црногорском кршном амбијенту.

Награду у категорији Ентеријер

додељује ауторима Бојани Марковић, Давиду Билобрку

за реализовано дело 4 земље 1 језик, Београд

Ретко се на Салону појављују примери ефемерног у архитектури. Штанд за 4 земље које говоре немачким језиком, реализован на београдском Међународном сајму књига, јесте концептуално јасна, суптилно изведена архитектура у затвореном простору сајамске хале. Био је то мултифункционалан, визуелно атрактиван а једноставан и удобан амбијент како посетиоцима тако и онима који су тамо радили.

Признање у категорији Архитектура

додељује ауторима Дејану Миљковићу, Јовану Митровићу

за реализовано дело Стамбени објекат, Тетовска, Београд

Тандем Миљковић/Митровић познат је по својој стамбеној архитектури. И овога пута требало је извести зграду у не баш једноставном контексту и ограничења претворити у предност. И овог пута успели су у томе.

Признање у категорији Ентеријер

додељује аутору Александру Родићу

за реализовано дело Енотека ФИНОВИНО

Иако обично архитектонски пут почиње ентеријером, иако су то најчешће реализације, релативно мало је квалитетних, концептуално промишљених и изведених унутрашњих опрема. Ентеријер је функционалан, прочишћен, изведен доследно и са мером.

Признање у категорији Ентеријер

додељује ауторима Unknown Studio: Јована Милетић, Милоје Крунић, Марко Вуковић

за реализовано дело KM21

Иако обично архитектонски пут почиње ентеријером, иако су то најчешће реализације, релативно мало је квалитетних, концептуално промишљених и изведених унутрашњих опрема. Ентеријер је функционалан, прочишћен, изведен доследно и са мером.

Признање у категорији Публикација

додељује аутору Дијани Милашиновић Марић

за публикацију Полетне педесете у српској архитектури / The Enthusiastic 1950’s Decade in the Serbian Architecture

Књига о једном од преломних периода наше архитектуре у којој су обрађене важне архитектонске реализације у Србији. У књизи се сагледава друштвени, политички и социјални контекст некадашње Југославије, као неодвојиви део историјских, политичких, социјалних и културних прилика у свету оног времена. Анализирају се промене, утицаји, покрети и аутори. Ово је свеобухватно истраживање о развоју архитектуре педесетих година прошлог века и незаобилазна грађа за све будуће истраживаче. Писана је питко и занимљиво па може бити интересантна и широкој публици.

Похвалу у категорији Архитектура

додељује ауторима Душици Опарница, Марку Корошецу, Милану Катићу

за реализовано дело Кућа на реци, Прогарска ада

Једноставан, архитектонски и функционално сведен и прочишћен објекат добро уклопљен у природни амбијент. Права реткост у овој врсти објеката на реци.

Похвалу у категорији Гости салона – дело у иностранству

додељује ауторима Саши Чворо, Малини Чворо

за реализовано дело Кућа 4, Тузланска, Бања Лука, Република Српска, БИХ

Похвалу у категорији Ентеријер

додељује аутору Марку Матејићу; коауторима: Ивани Тијанић, Вањи Пауновић, Николи Ивковићу

за реализовано дело Породична кућа, Сењак, Београд

Једноставност, сведеност, функционалност.

Похвалу у категорији Експеримент и истраживање

додељује аутору Stattwerk Београд

за дело Stattwerk канцеларија

Храбро, неуобичајено, ефектно и функционално изведен канцеларијски простор у скелету напуштене некадашње зграде Енергопројекта Милице Штерић на Зеленом венцу. Привлачи пажњу пролазника, интригира, а и упозорава са каквим се немаром односимо према кућама које спадају у сам врх новије архитектонске баштине.

Похвалу у категорији Публикација

додељује ауторима Злати Вуксановић-Мацура, Весни Мили Чолић Дамјановић

за публикацију Социјално становање у Србији: Алтернативни модели доступни најугроженијим породицама и дискриминисаним женама

Веома корисна публикација о становању и стамбеној архитектури на нашим просторима.

Похвалу у категорији Публикација

додељује уредницима: Ајли Селенић, Владану Дјокићу

за публикацију Juhani Pallasmaa Простор времена

Добро је да Архитектонски факултет наставља своју праксу објављивања важних теоријских текстова.

Награда у категорији Архитектонска фотографија

Награда за архитектонску фотографију није додељена. Жири сматра да треба скренути пажњу на висок ниво фотографија архитектуре на Салону, док је, нажалост, у категорији архитектонска фотографија било пријављено само троје аутора и то са фотографијама слабијим од оних које су приказане на паноима реализованих објеката и ентеријера.

У Београду 29. 03. 2018.