41. дечји октобарски салон - ''Никола Тесла - Од радозналог дечака до генијалног изумитеља (1856-1943)''

41. дечји октобарски салон - ''Никола Тесла - Од радозналог дечака до генијалног изумитеља (1856-1943)''

05 - 22. октобар 2006.

Кустос изложбе:< Ангелина Фолгић Корјак, музејски саветник

ДЕЧЈИ ОКТОБАРСКИ САЛОН

 

Традиционална изложба дечјих уметничких радова, Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности, континуирано траје већ четири деценије. Ова најстарија манифестација Музеја повезује генерације ликовних педагога и ученика негујући креативност, визуелно мишљење у периоду одрастања, визуелну културу као саставни део опште културе, разумевање савремених струјања у уметности и познавање поред класичних ликовних вештина, медије примењене уметности и дизајна међу децом и младима. Пружајући могућност дечјој имагинацији да досегне оригиналност и слободу духа својствену њиховом добу, извор је духовне виталности и својеврсна лабораторија уметничких идеја.

ПРОГРАМ 41. ДЕЧЈЕГ ОКТОБАРСКОГ САЛОНА

 

Обележавање 150. годишњице рођења Николе Тесле током 2006. године, посвећено поштовању Теслиног генија, пружило је прилику за промоцију Теслиног наслеђа, код нас и у свету. Одсек за образовање Музеја примењене уметности желео је да деци и младима пружи прилику да се сретну са његовим узбудљивим животним путем и изузетним научним открићима, који би им послужили као инспирација за остварење уметничких радова.

Програм 41. дечјег октобарског салона осмишљен је под називом Никола Тесла – од радозналог дечака до генијалног изумитеља (1856-1943). Програм је реализован у сарадњи Музеја примењене уметности, Музеја Николе Тесле, Завода за унапређење образовања и васпитања и Секретаријата за образовање Скупштине града Београда, а обухватио је посету Музеју Николе Тесле, разговоре и предавања о Николи Тесли у школама и Музеју примењене уметности, и као завршницу изложбу дечјих уметничких радова посвећених Николи Тесли.

КОНКУРС И ИЗЛОЖБА

 

Никола Тесла прихваћен је међу децом као новооткривени јунак који је својом изумитељском делатношћу отворио врата за улазак у свет будућности. Особености генијалног ума којима је Тесла био обдарен сврставају га у ризницу великана. Многе слике из његове живе имагинације оживотворене су у патенте и примењене у нашој свакодневици, а да ми тога нисмо свесни, већ их примамо као природни ред ствари. Фасцинација Теслом отворила је врата у чаробни свет науке свој деци која су заједно са својим професорима откривала његове миленијумске перспективе. Многи дечаци и девојчице, као и научници и уметници, посвећују се маштању и замишљању будућности. Они заједно припадају породици визионара, чији је изузетни члан Никола Тесла.

На изложби 41. дечјег октобарског салона Музеја примењене уметности у Београду у октобру 2006. године, посвећеног обележавању 150. годишњице рођења Николе Тесле, заступљени су радови деце и ученика, узраста од 5 до 15 година из играоница, вртића и основних школа Београда, Панчева, Вршца, Кикинде, Зрењанина, Ковина, Сомбора, Новог Бечеја, Сремске Каменице, Српског Милетића, Каћа, Нове Пазове, Банатског Деспотовца, Велике Плане, Долава, Дражевца, Ужица, Ивањице, Краљева, Крагујевца, Сокобање, Обреновца, из Липљана са Косова. Поред учесника из наше земље својим остварењима представила су се равноправно и деца из Интернационалне школе из Београда, као и полазници Средње школе при Амбасади Русије у Београду.

Ове године на конкурс су се одазвали и учесници из иностранства из Грчке, Данске и Канаде. Посебно нам је драго јер су радови из Грчке доспели разменом пошто ће остварења наших ученика бити представљена на изложби III бијенала дечје уметности у Академији дечје уметности у Ксантију, која ће обићи Солун и Атину, док ће њихови радови бити изложени у Београду у исто време. Музеј електрицитета у Данској смештен је у малом месту Бјерингбро, где је стара хидроелектрана претворена у туристичку атракцију. У овом техничком музеју изуми Николе Тесле налазе се у сталној поставци тако да деца у Данској имају прилике да се упознају са њима. Радови настали на радионици организованој током летњих месеци 2006. године под руководством кустоса Јите Торндал репрезентоваће у години Теслиног јубилеја ову северну европску земљу.

Музеј науке у Торонту место је где су ученици Колеџа Дон Милс имали креативне активности на којима су настали њихови радови на тему Фотографија и физика. Њихов водитељ је Ања Рајковић-Клашња, уметница пореклом из Београда, која већ дуго година сарађује на организацији изложби и програма за младе у Музеју науке у Торонту. У свом првом јављању Ања је напоменула да је излагала у Музеју примењене уметности и да је као дете учествовала на Дечјем октобарском салону, чији се утицај и веза са светом на овај начин најлепше потврђује.