42. дечји октобарски салон - Деца дизајнирају за Дечји октобарски салон

42. дечји октобарски салон - Деца дизајнирају за Дечји октобарски салон

18. октобар - 18. новембар 2007.

Кустос изложбе: Ангелина Фолгић Корјак, музејски саветник
Како би охрабрили педагоге из различитих средина и са различитим искуством да прихвате дизајн као природни део њиховог рада, овогодишњи 42. дечји октобарски салон позвао је педагоге и ђаке да се позабаве дизајном. Први задатак је био Логотип и наслов. Који би то био најбољи знак, симбол за ЛОГО Дечјег октобарског салона? Предлог да деца осмисле Музејску маскоту која би им приближила свет музеја – лик, фигуру, биће, модел, лутку: Музејка и Музејку, био је други задатак. Дизајн продуката за музејску радњу, намењених за најмлађе био је трећи задатак – поклони, честитке, албуми, привесци, рамови за фотографије слике и огледала, јастучићи, “откачени“ поклони и сл. Поред предложене теме-задатка и ове године прихваћени су и сви други слободни спонтани дечји радови независно од тематике дизајна.
Овде је музеј допринео, јер често изванредан дизајн произилази из комбинације традиције и обнове. Програмом је обухваћено више области, графички дизајн, продукт дизајн, модни дизајн. На посебан начин исказује се имагинација деце да у дизајну комбинују елементе фантазије и рационалности. Ђаци су били у стању да креирају нове продукте уневши безазлену, веселу перспективу у визуелну пројекцију својих замисли. Начинивши читаво мало богатство, вашар разноврсних слика, објеката и предмета експонати изложбе нуде уживање у ситницама, малим радостима, које нас подсећају на вредност лепих манира, пажње и љубави за децу и људе како би у својој околини остварили још бољи начин уживања у животу.
Поред школа и дечјих установа из Београда и градова и места у унутрашњости Србије, са Косова и Црне Горе на овогодишњем Дечјем октобарском салону учествју и инострани излагачи – Деца из Француске школе у Београду, као деца из Италије.