43. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

43. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

ТАЧКА ОСЛОНЦА

12. мај - 30. јун 2021.

Изложба 43. Салон архитектуре је продужена у категоријама Архитектура, Ентеријер, Експеримент и истраживање, Публикација и Архитектонска критика, и трајаће до 30. јуна 2021. Изложени радови се налазе у галеријама у приземљу Музеја.

Изложбе конкурсних пројеката и студентских радова су завршене.

43. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ - ТАЧКА ОСЛОНЦА

Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и директор МПУ

Организатор: Музеј примењене уметности

Тачка ослонца је изабрани слоган 43. Салона архитектуре Музеја примењене уметности. Овогодишња изложба Салона као и претходна 2020. одржава се у посебним условима узрокованим упорним трајањем пандемије изазавне корона вирусом Covid19. Условима који отежавају све видове нормалности како их познајемо у смислу рада, кретања, сусретања и окупљања. У таквом контексту није било могуће организовати свечано отварање са великим бројем посетилаца већ је додела награда одржана у среду 12. маја у 19 часова уз присуство представника жирија и представника награђених. Том приликом Жири 43. Салона архитектуре састављен од истакнутих архитеката –  Владимир Анђелковић, Огњен Ђуровић, Нада Јелић, Дејан Миљковић и Дејан Тодоровић доделио је Grand Prix Салона, награде, признања и похвале у категорији архитектура, ентеријер, експеримент и истраживање, публицистика, теорија и критика архитектуре.

Описујући годину за нама као и ову у којој смо, и непрестано се борећи са глобалном пандемијом, можемо их назвати годинама траума и неизвесности. Али мозда их можемо разумети и као путоказ ка новој мотивацији и схватању потребе за визијом како нове опште, тако и нове архитектонско-урбане будућности. Изабраним слоганом Тачка ослонца Салон упућује на значај архитектуре у формирању животне и просторне средине урбаних целина, градова, места, свеукупног простора. А самим тим и истицање значаја равнотеже у односу новоизграђеног и постојећег јавног простора који нису у супротности са потребама већине грађана, обичних становника. Свака изложба архитектуре, па и Салон, може се посматрати као нека врста тачке ослонца, истина крхка тачка ослонца, између идеала архитектонске струке и реалности садашњег стања архитектуре и урбанизма. Чини се да је стари позив за повратити град данас актуелнији него икад.

Салон архитектуре је изложба архитектуре која традиционално, више од четири деценије, у годишњем ритму, афирмише и вреднује архитектонско стваралаштво и представља најсвеобухватнији преглед архитектонске делатности у Србији а отворена је и за учеснике из иностранства. Од укупно 232 кандидована рада у свим категоријама у званичну селекцију, селекциони жири је уврстио 129 радова, од којих је у конкуренцији за награде разврстано 74 рада у 6 категорија (није било радова из урбанизма и архитектонске фотографије а конкурсни и студентски радови излажу се ван категорије за награде). Око триста аутора, у сто тимова, приказаће своје радове из различитих области архитектуре – јавне објекте, стамбене и индустријске зграде, ентеријере, експерименталне и истраживачке пројекте и писања о архитектури.

Пратећи програм Салона који увек доноси низ занимљивих догађаја, тема, програма и изложби и ове године, нажалост, неће бити одржан у пуном формату услед ограничавајућих услова окупљања проузрокованих пандемијом Covid19. Предвиђен је само факултетски програм – манифестација “Пре Салона” са низом радионица насталих у сарадњи Факултета примењених уметности у Београду, Архитектонског факултета у Београду, Грађевинско техничког факултета у Нишу и Универзитета у Новом Саду, Факултет техничких наука чија изложба ће бити отворена 18. маја 2021.

Изложба ће, током трајања бити отворена за посету уз поштовање свих мера заштите ради спречавања ширења Covid-а19. За ширу публику предвиђена су стручна вођења. Током трајања 43. Салона архитектуре музејске публикације на тему савремене архитектуре и дизајна продаваће се по значајно повољнијим ценама.

Кустос Салона и уредник каталога: Љиљана Милетић Абрамовић, директор Музеју примењене уметности. Кустос сарадник: Миољуб Кушић, кустос Збирке за архитектуру МПУ. Дизајн визуелног идентитета каталога, плаката и позивнице: Борут Вилд, дизајнер. Припрема за штампу изложбених плаката и каталога Душан Ткаченко, дизајнер.

Све додатне информације о 43. Салону архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs.

Фотографије са отварања изложбе и доделе награда

Аутор фотографија: Веселин Милуновић