47. Дечји октобарски салон - Београд град културе

47. Дечји октобарски салон - Београд град културе

Дечја уметничка атракција

04 - 27. октобар 2012.

Одећа и фолклорне игре мога народа

Међународна изложба дечје уметности Галерије ликовних дела младих из Цеља у Словенији, гостује у Музеју примењене уметности и као пратећа манифестација 47. дечјег октобарског салона представиће нам избор радова са последњег 17. наградног конкурса ове галерије на тему Одећа и фолклорне игре мога народа. Избор најлепших радова који су награђени на последњем конкурсу из 2012. године, показаће радове деце узраста од четири до осамнаест година, излагача из 48 земаља света (Афганистан, Албанија, Аргентина, Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Естонија, Филипини, Грчка, Хрватска, Индија, Индонезија, Иран, Израел, Јапан, Јужна Кореја, Казахстан, Камбоџа, Канада, Кина, Кипар, Костарика, Кувајт, Куба, Латвија, Литванија, Мађарска, Македонија, Малезија, Молдавија, Нигерија, Пољска, Португал, Румунија, Русија, Сингапур, Словачка, Словенија, Србија, Судан, Тибет, Турска, Украјина, Уједињени Арапски Емирати, Чешка, Шриланка), као и поједине радове с 15. и 16. конкурса на исту тему.

Михајло Лишанин основао је часопис Ликовни свет 1995. године и започео организовање ликовних конкурса и изложби, а затим су уследили бројни контакти и гостовања у иностранству. Стални члан, председник жирија и партнер овог пројекта из Београда је Светлана Вешић-Ралевић, водитељ Ликовног атељеа Артино, чијим посредовањем ова изложба гостује у Београду. Галерија Ликовних дела младих, Цеље, носи овај назив од 2000. године. Часопис Ликовни свет бави се општом тематиком стваралаштва ликовне уметности у области сликарства, вајарства, графике и фотографије и намењен је академски образованим уметницима, као и ликовним педагозима и деци. Деловање на пољу уметности и образовања, посвећено свету дечје уметности, омогућило је комуникацију с учесницима из 102 нацијe, а велико богатство сакупљено је у колекцији која броји 120.000 радова.

Као аутор пројеката Међународног конкурса за ликовна дела младих, Међународне графичке радионице и као оснивач Галерије ликовних дела младих Стари Град, Цеље и ревије Ликовни свет Михајло Лишанин је за своје дело повезивања људи на пољу ликовне културе и за промоцију ликовног стваралаштва и културу младих добио Златни кључ почасног госта места Villa Constitution У Аргентини, уникатне плакете министра за школство Турске, споменичке медаље Министарства за културу Русије, медаље почасног госта места Монтана, Бугарска, почасни гост места Бангалоре, Индија и у Словенији је добитник грба града Цеља.

Деца различитог културног порекла имају прилике да покажу експресиван визуелни језик карактеристичан за традиционалне вредности као што је костим и обичаји народа из којих потичу. Може бити веома инспиративно приређивати овакве сусрете култура и приказивати богатство уметничког и ликовног рада уобличеног језиком дечије имагинације. Можемо видети радове који показују познавање техника и медија којима се служе и увек универзалне искрене поруке. Ова јединствена галерија, која негује однос према фолклору као делу глобалног искуства, пружиће нам прилику да се упознамо са дечјим радовима далеких земаља.

Позив награђеним учесницима 17. међународног конкурса ревије Ликовни свет да преузму признања.

Позив у PDF формату можете преузети

ОВДЕ.