51. Дечји октобарски салон - Уметност у сазвежђу

51. Дечји октобарски салон - Уметност у сазвежђу

01 - 22. октобар 2016.

Програм на отварању:

  • Додела диплома и награда
  • „Небо над Паризом“, музичко сценски наступ деце мале школе ДВ „Радосно детињство“, ПУ Чукарица

Аутори каталога и изложбе:
Милица Цукић, музејски саветник и Леа Зеи, ликовни педагог

Организатор:
Музеј примењене уметности, Београд

Уметност у сазвежђу слоган је под којим се ове године одржава 51. дечји октобарски салон Музеја примењене уметности. Ова задата тема подразумева да је читав опус радова на овогодишњој изложби посвећен свемиру, звездама, планетама, небеским телима, али и очувању наше планете Земље. Почетком године једно велико научно откриће подстакло нас је да наше учеснике усмеримо ка поменутим темама. Реч је открићу постојања гравитационих таласа, које је у својој општој теорији релативитета, пре тачно сто година, претпоставио Алберт Ајнштајн. Америчка национална научна фондација објавила је 11. фебруара 2016. године да су ЛИГО (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) детектори открили гравитационе таласе, а ова вест је убрзо проглашена открићем века. Уочене гравитационе таласе проузроковале су две црне рупе пре 1,3 милијарде година, а њихово постојање данас је потврђено, што нас уводи у нове могућности посматрања универзума.

Дечји октобарски салон, по својим правилима, обухвата младе учеснике узраста од пет до петнаест година. Приказани радови представљају избор стваралаштва чији примери сваке године стижу на конкурс Музеја. Они су одраз богате педагошке праксе у дечјим установама током календарске године и пролазе кроз неколико фаза селекције. Сарадња кустоса Музеја са наставницима, успостављена на почетку и током учешћа на Салону, важна је за коначан резултат који видимо на завршној изложби. Ове године, од 1500 пријављених радова на конкурс за изложбу је одабрано 240 дечјих радова.

С једне стране, Дечји октобарски салон приказује радове који су резултат школских активности под надзором наставника, на часовима ликовног образовања, а с друге, током трајања изложбе у музеју се одвија активан едукативан, радионички програм. Тако ће бити и ове године, када ће у сарадњи са уметницима, научницима и кустосима, деца стварати нове радове на тему звезда, кретања планета, Сунца, Месеца, и стицати нова сазнања о њима.

Сама изложба има такмичарски карактер, јер стручни жири Музеја додељује више награда. Награђују се радови и награде се уручују деци, али и педагозима који су пратили њихов рад. Посебно се додељују две награде УЛУПУДС-а за најуспелији рад у области примењене уметности, детету и педагогу који је на најкреативнији начин примењену уметност приближио деци.

Милица Цукић, музејски саветник

Фотографије са отварања изложбе и доделе награда